"Türk bankalarını kısa vadede zor günler bekliyor"

Fitch, bankacılık sisteminin faaliyet baskılarını karşılamak için önceki ekonomik daralmalara göre daha iyi konumlandığını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch, Türk bankacılık sektörünün zorlu kısa vadeli görünüm ile karşı karşıya olduğunu, bununla beraber bankacılık sisteminin faaliyet baskılarını karşılamak için önceki ekonomik daralmalara göre daha iyi konumlandığını bildirdi.

Fitch'in konu ile ilgili raporunda, Türk bankaları için risklerin ekonomideki yavaşlama, hızla artan kredilerin aktif kalitesi, sermaye ve karlılığı olumsuz etkileyeceği belirtildi.

Türk bankalarının ABD subprime mortgagelerinde ve diğer kompleks yapılandırılmış varlıklarda risklerinin olmadığını ifade eden Fitch, kredi kalitesinin dayanılabilirliğinin yüksek olduğunu vurguladı.

Kredilerde yavaşlama, karlılığı zayıflatacak

Fitch Finansal Kurumlar takımından Levent Topçu yaptığı açıklamada, Türk bankalarının güçlü çekirdek mevduat ayrıcalıkları olduğunu ve küçük kuruluşların uluslararası fonlara bağımlılığının çok ciddi olmadığını vurguladı. Topçu, sistemde kayda değer bir likidite sıkışıklığı bulunmadığını vurguladı. Topçu ayrıca sistemin açık döviz pozisyonunun çok düşük olmasının da bir rahatlık sağladığını belirtti.

Fitch, 2002 yılından bu yana hızlı büyüme gösteren kredilerini, şimdi yavaşlamasını beklendiğini ifade ederek, Türkiye'nin kredi büyümesinin birçok gelişmekte olan Avrupa ülkesinin gerisinde olduğunu vurguladı. Fitch, kredilerde yavaşlamanın bankalar için karlılığın zayıflamasına yol açacağını tahmin ediyor.