"Uluslararası Komisyon'un çalışmalarına güveniyoruz"

Davutoğlu, "AB'den tek beklentimiz, her aday ülkeye uygulanan ana prosedürün Türkiye'ye de uygulanması, ne eksik ne fazla" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin, bölgesel konular ile AB stratejik hedefini "birbirini ikame eden değil, bütünleyen yaklaşımlar olarak gördüğünü" söyledi.

Dışişleri Bakanlığı Konutu'nda, Belçika Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Steven Vanackere ile düzenledikleri ortak basın toplantısında konuşan Davutoğlu, görüşmede, Türkiye'nin AB üyeliği konusundaki sorunları ele aldıklarını ve önümüzdeki dönemde özellikle Türkiye-AB stratejik diyaloğu konusunda çok daha yakın çalışma kararlılığını vurguladıklarını söyledi.

Davutoğlu, bölgesel ve uluslararası konuları da ele aldıklarını kaydederek, İran'ın nükleer programı, Ortadoğu'daki gelişmeler, Irak'ta hükümet kurma çalışmaları ve Afganistan konularını gözden geçirdiklerini, Balkanlar konusunu da değerlendireceklerini belirtti.

"Türkiye, bölgesel konularla, Avrupa Birliği stratejik hedefini birbirini ikame eden değil, bütünleyen yaklaşımlar olarak görmektedir" diye konuşan Davutoğlu, "Türkiye-AB işbirliğinin, Belçika'nın da katkılarıyla, önümüzdeki dönemde yepyeni bir stratejik perspektif kazanmasını ve bu işbirliğinin bölgesel ve uluslararası alanda barışa büyük katkılarda bulunmasını ümit ettiklerini" söyledi.

"Uluslararası sularda İsrail sivilleri öldürmüş"

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, BM tarafından İsrail'in gemi saldırısını soruşturmak için oluşturulan komisyonun konuyu tarafsız bir şekilde detaylarıyla inceleyeceğini ve İsrail'in yaptığının sorumluluğunu üstlenmesi gerektiğini söyleyerek, Türkiye'nin bu konuda hiçbir sorumluluğunun söz konusu olmadığını bildirdi.

Saldırı ile ilgili olarak İsrail'de oluşturulan komisyonda İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu'nun Türkiye'yi suçlayıcı ifadeler kullandığının hatırlatılması üzerine Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Hiç kimse uluslararası sularda sivillerin öldürülmüş olmasının sorumluluğunu başka bir tarafa yükleyemez. Çok açık bir durum vardır, uluslararası sularda İsrail sivilleri öldürmüştür. Her şeyden önce bunun sorumluluğunu üstlenmeleri gerekir. Ancak biz uluslararası komisyonun bu konuda yapacağı çalışmalara güveniyoruz ve neticesinde uluslararası hukuka uygun şekilde sorumluların belirleneceğine de inanıyoruz. Bu konuda Türkiye'nin hiçbir sorumluluğu söz konusu değildir ve Türkiye kendi vatandaşlarının hukukunu korumaya kararlıdır."

Davutoğlu, AB-Türkiye ilişkilerinde ortaklık değil tam üyelik için bir hazırlık olduğunu vurgulayarak, "AB'den tek beklentimiz, her aday ülkeye uygulanan ana prosedürün Türkiye'ye de uygulanması, ne eksik ne fazla" dedi.

Fehriye Erdal'ın iadesi

Görüşmelerde terörist Fehriye Erdal'ın iadesi konusunun gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine Vanackere, Türkiye'nin her yıl yaklaşık 700 dosyayı işbirliği amacıyla Belçika makamlarına gönderdiğini ve bunlardan her yıl 600'üne olumlu yanıt verildiğini bildirerek, iki ülke arasındaki ilişkileri ele alırken sadece bir olay üzerinden giderek yargılama yapmamak gerektiğini, genel ilişkilerin göz önünde tutulması gerektiğini söyledi.

Fehriye Erdal konusunda ise soruşturmanın kendi yolunda devam ettiğini ve birkaç hafta içinde dava aşamasına geleceğini belirten Vanackere, şöyle konuştu:

"Erdal şu anda gözaltında değil. Bu karar, güçler ayrılığı ilkesinin bir parçası olan yargı ayağının kararıdır. Bizim açımızdan güçler ayrılığı ilkesi hayati önemde. Hükümetler veya bakanlar, yargıçların ne yapıp yapmayacağına karar veremezler. Bundan dolayı eğer bir yargıç, soruşturma aşamasında birinin hareket özgürlüğünü göz önüne alarak karar veriyorsa benim temsilcisi olduğum alanın buna diyecek bir şeyi yoktur. Şunu hatırlatmak istiyorum; benim ülkemdeki güçler ayrılığı ilkesini unutmayın. İkinci olarak da Belçika yargı sisteminin terörle mücadele konusunda Türk yargı sistemiyle ortak çalışma arzusunu bir tek konuya bakarak yargılamayın."

Dışişleri Bakanı Davutoğlu ise görüşmede bu konuda Türkiye'nin tüm beklentilerini en açık şekilde ifade ettiklerini kaydetti.

Vanackere'nin Belçika hukuk sistemi içinde karşılaşılan sorunlardan bahsettiğini belirten Davutoğlu, "Bu beklentimiz geçerliliğini sürdürmektedir ve bunun takipçisi olmaya devam edeceğiz" dedi.

Davutoğlu, konuşmasında gazetecilere "Belçika'yı yargılamayın" diyen Vanackere'ye ise bu talebin Belçika'yı yargılamak anlamına gelmediğini, ancak bir teröristin yakalanıp yargı karşısına çıkarılmasının ve teröre karşı mücadelenin hayati öneme sahip olduğunu ifade etti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir