Radyasyon seviyesini kabul etmediler

Japon Nükleer Güvenlik Ajansı, Fukuşima santralindeki kazadan sonra Fransızların, radyasyon seviyesinin arttığı açıklamasını teyit etmedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS / ANKARA  - Japonya'daki Fukuşima nükleer elektrik santralinde meydana gelen patlamadan sonra ortaya çıkan radyasyon seviyesinin 6'ya çıktığı bildirildi.Ancak  Japon Nükleer Güvenlik Ajansı, Fukuşima santralindeki kazadan sonra Fransızların, radyasyon seviyesinin arttığı açıklamasını teyit etmedi.

Japon kurumundan isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, Fukuşima santralindeki kazadan kaynaklanan radyasyon seviyesinin yükseldiğine ilişkin kurumlarında bir konuşma olmadığını söyledi.

Fransa'daki Nükleer Güvenlik İdaresi (ASN) Başkanı Andre-Claud Lacoste, Fukuşima 1 nükleer santralindeki iki numaralı reaktörün durumunun değerlendirilmesinden sonra, kazanın 1 ile 7 arasındaki Uluslararası Nükleer ve Radyolojik Durum Ölçeği'ne göre 6 seviyesinde olduğunu belirtti.

ASN Başkanı Lacoste ayrıca, iki numaralı reaktörün izolasyon bölümünün patlamadan sonra sızdırmaz olmadığını kaydetti.

Fransa radyasyon seviyesi 6 demişti

Fransa'daki Nükleer Güvenlik İdaresi (ASN) Başkanı Andre-Claud Lacoste, Fukuşima 1 nükleer santralindeki iki numaralı reaktörün durumunun değerlendirilmesinden sonra, kazanın 1 ile 7 arasındaki Uluslararası Nükleer ve Radyolojik Durum Ölçeği'ne göre 6 olduğunu belirtti.

Lacoste, Japonya'daki kazanın, 5 seviyesindeki "Three Mile Island" yoğunluğu düzeyine ulaştığını, 7 seviyesindeki Çernobil'e varmadığını söylemişti.

Ölçeğe göre Ukrayna'nın Çernobil nükleer santralinde meydana gelen patlamanın büyüklüğü 7 olarak kabul ediliyor.

1 numaralı reaktör kapatılsın denilmiş

Japonya'daki deprem ve tsunamiden sonra nükleer tehdide dönüşen Fukuşima tesisinde ilk patlayan 1 numaralı reaktörün bu yıl başında kapatılması planlanıyordu.

Toplam 10 reaktörün bulunduğu tesiste, 1971 yılından beri faaliyet gösteren ve depremden sonra ilk patlamanın meydana geldiği 1 numaralı reaktörün 2011 yılının başında kapatılması öngörülmüştü.

Japon yetkililer, şubat ayında, nükleer tesisteki en eski reaktörün 10 yıl daha faaliyette kalmasına karar verdi.

Fukuşima, Japonya'nın kuzeydoğu kıyısında bulunan iki santraldeki 10 reaktörle dünyadaki en büyük nükleer tesislerinden biri. Fukuşima 1 (Fukuşima Daiçi) santralinde 1970-1979'da kurulan 6 reaktör yer alıyor. Deprem sırasında faaliyette olan 3 reaktör otomatik olarak dursa da 2 reaktörün soğutma sisteminde arıza meydana geldi.

Fukuşima 1'in yaklaşık 12 km güneyinde bulunan Fukuşima 2'de ise (Fukuşima Daini) 1982-1987'de faaliyete geçen 4 reaktör bulunuyor. Deprem sırasında reaktörlerin tümü faaliyetteydi. Otomatik olarak duran bu reaktörlerin de soğutma sisteminde arıza çıktı.

Nükleer reaktörün el feneri gibi kapatılamadığını vurgulayan uzmanlar, reaktörlerin soğuma sürecinin uzun sürmesi nedeniyle Fukuşima'daki reaktörlerin tehdit yarattığını belirtti.

Japonya, toplam 55 reaktörle ABD'den sonra en fazla reaktöre sahip üçüncü ülke. ABD'de 104, Fransa'da 58 nükleer reaktör bulunuyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir