Rajoy hükümeti kurmayı reddetti

İspanya'da genel seçimlerden 1. parti olarak çıkan Halk Partisi'nin lideri Rajoy, Kral'ın hükümeti kurma teklifini reddetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İspanya'da geçici Başbakan ve Halk Partisi'nin (PP) lideri Mariano Rajoy, 20 Aralık'taki seçimleri partisinin kazanmasına rağmen mecliste yeterli çoğunlu elde edememesinden dolayı Kral 6. Felipe tarafından önerilen hükümeti kurma görevini kabul etmedi. 

Kraliyet Sarayından yapılan yazılı açıklamada, bugün Kral 6. Felipe ile görüşen Rajoy'un kendisine önerilen hükümeti kurma görevini kabul etmediği bildirildi. Mecliste temsil edilen tüm siyasi partilerin liderlerini hafta başından itibaren kabul eden Kral 6. Felipe'nin, hükümeti kurma görevini Rajoy'un reddetmesinin ardından siyasi partilerle 2. tur görüşmelere 27 Ocak'ta başlayacağı açıklandı.

İspanya Kralı ile görüşmesinden sonra basın toplantısı düzenleyen Rajoy ise "Şu anda gerekli desteğe sahip olmasam da hükümeti kurma arzumu devam ettiriyorum. Güvenoyu alacak çoğunluğu elde etmeden hükümeti kurma görevini kabul edip, anayasanın seçimler sonrası hükümetin kurulması için verdiği 2 aylık süreyi boşa geçirmenin anlamı yok" dedi.

Rajoy, seçimlerden ikinci sırada çıkan Sosyalistler (PSOE) ve dördüncü sıradaki Ciudadanos (Vatandaşlar) hareketiyle birlikte hükümet kurmayı denediğini ancak PSOE lideri Pedro Sanchez'in kendisiyle konuşmak istemediğini söyleyen Rajoy, "Benim tekliflerim çok açıktı. İspanya'ya olumlu mesaj vermek için 3 partili büyük bir koalisyon önerdim. Bu koalisyon, ulusal egemenlik, ulusal birlik, İspanyollar arasında eşitlik, Avrupa modeli, terörizmle mücadele gibi büyük ve temel konularda birleşebilirdi" şeklinde konuştu. 

Kral 6. Felipe'nin hükümet kurma görevini PSOE lideri Pedro Sanchez'e vermesi bekleniyor. Son iki gündür gerek Pedro Sanchez gerekse Podemos lideri Pablo Iglesias tarafından yapılan açıklamalarda, PSOE, Podemos ve Birleşik Sol (IU) arasında üçlü koalisyon kurulması yönünde ciddi ilerleme kaydedildiği bildirildi. Ancak 161 olan bu 3 partinin toplam milletvekili sayısı  176 olan salt çoğunluğa ulaşamıyor. Bu durumda üçlü koalisyona Katalonya ve Bask bölgesindeki bağımsızlık yanlısı girişimleriyle ön plana çıkan siyasi partilerin dışarıdan destek vermeleri gerekiyor.