Referandum sonucu, desteği artırdı

İskoçya'da geçen hafta yapılan bağımsızlık referandumunun ardından, ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi'nin üye sayısı yaklaşık 25 bin kişi arttı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - İskoçya'da geçen hafta yapılan bağımsızlık referandumunun ardından, ayrılıkçı İskoçlara desteğin arttığı ortaya çıktı. 

Referandum sonucunun belli olduğu geçen haftadan bu yana, bağımsızlık kampanyasının başını çeken ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi'ne (SNP) yaklaşık 25 bin kişinin katıldığı ve üye sayısının 50 bin kişiyi aştığı açıklandı. SNP bu sayının referandum günü 26 bin 642 olduğunu kaydetti. 

İngiliz basını SNP'nin böylece Birleşik Krallık'ta, İşçi Partisi ve Muhafazakar Parti'den sonra üye sayısı olarak en büyük üçüncü siyasi parti konumuna geldiğini bildirdi. Koalisyonun küçük ortağı Liberal Demokrat Parti'nin ise ülke genelinde 43 bin 451 üyesi bulunuyor. 

Bu arada SNP Genel Başkan Yardımcısı Nicola Sturgeon bugün, referandumdan yenilgiyle çıkan SNP'nin lideri ve İskoçya bölgesel hükümetinin başbakanı Alex Salmond'ın koltuğuna talip olduğunu açıkladı. Sturgeon, referandumdan "bağımsızlığa evet" sonucunu çıktığı İskoçya'nın en büyük şehri Glasgow'da yaptığı açıklamada, "İskoçya'nın bir gün bağımsız olacağına her zamankinden çok inandığını" söyledi. 

Sturgeon, İskoçya Parlamentosu Holyrood'un yetkilerinin artırılması için İngiltere ile yakından çalışacağını da ifade etti. Alex Salmond referandum sonucunun ardından hem SNP liderliği, hem de başbakanlık görevinden istifa edeceğini açıklamıştı.   

Nicola Sturgeon konuşmasında ayrıca, İskoçya'da yapılacak bir sonraki genel seçimde SNP'nin parti programına ikinci bir referandum yapılmasını eklemeyi ihtimal dışı bırakmadıklarını ifade etti.  

İskoçya'da 18 Eylül'de yapılan Birleşik Krallık'tan bağımsızlık referandumunda seçmenlerin yüzde 55'i "hayır", yüzde 45'i ise "evet" demişti. 32 bölgedeki 2 milyon bin 926 seçmen Birleşik Krallık ile birlikten yana, 1 milyon 617 bin 989 seçmen ise ayrılıktan yana oy vermişti. 
 

Bu konularda ilginizi çekebilir