Renzi hükümetine Senato'dan güvenoyu

İtalya’da, geçen hafta sonu Cumhurbaşkanı Napolitano’nun önünde yemin ederek göreve gelen Matteo Renzi liderliğindeki koalisyon hükümeti, parlamentonun üst kanadı Senato’dan güvenoyu aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ROMA - İtalya’da, geçen hafta sonu Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano’nun önünde yemin ederek göreve gelen Matteo Renzi liderliğindeki geniş çaplı koalisyon hükümeti, parlamentonun üst kanadı Senato’dan güvenoyu aldı.

Cumhuriyet Senatosu’nda gün boyu süren görüşmelerin ardından yapılan oylamaya 308 senatör katıldı. 139 ret oyuna karşılık, 169 oyla Renzi ve kabinesi parlamentonun üst kanadından güvenoyu almış oldu. 

Senato’daki oylamadan önce hükümetinin programını açıklayan ve hedeflerini anlatan Renzi, İtalya’nın zor bir dönemden geçtiğini, bunun da üstesinden sorumlulukla gelinebileceğini dile getirdi ve radikal seçimler için cesaretlerini toparlamaları ve büyük düşleri gerçeğe dönüştürme hevesiyle hareket etmeleri gerektiğini söyledi.

"Şimdi reform zamanı" diyen Renzi, değişime karar verdiklerini, başarısız olmaları durumunda tüm suçu üstleneceğini ifade etti. Renzi, hükümetinin önceliklerini okullar, girişimler, adalet ve reformlar olarak sıraladı. 

 Parlamentoda önemli sayıda sandalyesi bulunan 5 Yıldız Hareketi’nin erken seçim çağrısına ilişkin Renzi, partisi PD’nin seçimden çekinmediğini belirterek, "Biz seçimden korkmuyoruz. Aday olmaya alışkınız” dedi. 

Renzi, konuşmasını, "Umarım, bu genel kurulda güvenoyu isteyen son başbakan olurum. Cesur bir vizyon ve samimi yenilikçi bir ifadeyle sizden güvenoyu soruyorum" ifadesiyle tamamladı.

Matteo Renzi liderliğindeki hükümet bugün de Temsilciler Meclisi’nde güvenoyu arayacak. Temsilciler Meclisi’nde Renzi’nin genel sekreteri olduğu Demokrat Parti’nin tek başına çoğunluğa yetecek sandalyesine sahip olması nedeniyle burada güvenoyunu sağlamasına kesin gözüyle bakılıyor.

Öte yandan, Başbakan Renzi’nin hükümeti için Senato’da güvenoyu istediği saatlerde ABD Başkanı Barack Obama ile bir telefon görüşmesi yaptığı bildirildi. Görüşmede, Obama’nın Renzi’nin istihdam ve ekonomik büyüme temalı programına desteğini belirttiği ifade edildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir