Ruhani: Saatler içinde anlaşma öncesi şartlara döneriz

ABD'nin İran'a yönelik yeni yaptırım kararı almasını eleştiren Cumhurbaşkanı Ruhani, ABD'nin nükleer anlaşmanın şartlarına uymaması halinde "saatler içinde" anlaşmadan önceki şartlara dönebileceklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, mecliste düzenlenen 12'nci dönem bakanlarının güvenoyu oturumunda yaptığı konuşmada, "ABD'nin yeni yöneticileri, nükleer anlaşma öncesi yaptırım ve baskı siyasetine dönme niyetinde olurlarsa, biz de, saatler içinde anlaşma öncesi şartlardan daha ileri bir duruma dönmekte tereddüt etmeyiz." dedi.

İran'ın, nükleer anlaşmayı, dünya ülkeleriyle iş birliği ve güven ortamının tesisi için iyi bir fırsat olarak gördüğünü belirten Ruhani, ülkesinin, anlaşmadan doğan şartlara bağlı olduğunu vurguladı.

ABD Başkanı Donald Trump, bu ay başında, Rusya, İran ve Kuzey Kore'ye yönelik yeni yaptırımlar içeren yasa tasarısını onaylamıştı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu'na (IRCG) yönelik ek yaptırımlar ve silah ambargosu içeren tasarı, IRGC ile bağlantılı tüm kişilerin yaptırım listesine alınmasını sağlıyor.

Ayrıca, ABD'nin İran'daki insan hakları ihlalleri nedeniyle yeni yaptırımlar getirmesini öngören tasarı, ülkede tutulan ABD vatandaşları hakkında Kongreye düzenli rapor verilmesini zorunlu kılıyor.

İran ise yürüttüğü balistik füze programının nükleer anlaşmaya aykırı olmadığını savunarak yeni yaptırımlara tepki göstermişti.