Rusya, AGİT'e 'serbest dolaşım hakkı' tanımadı
Rusya "AGİT Misyonu gözlemcilerin sınırsız ve engellenmeden hareket etmeleri" önerisine itiraz etti
TİFLİS - Rusya, Gürcistan'daki AGİT Misyonu gözlemcilerinin görev süresinin uzatılarak, gözlemcilerin Güney Osetya sınır bölgelerinde serbest dolaşım hakkı kazanması teklifini reddetti.
AGİT Dönem Başkanı Yunanistan'ın hazırladığı ve dün açıklanan tasarıda, (ayrılıkçı bölgelerin statüsüyle ilgili ihtilaf nedeniyle Gürcistan ya da Güney Osetya'nın isimleri kullanılmadan) "sınırdan serbest geçiş ve dolaşım hakkı tanınacak" 22 AGİT gözlemcisinin, (Gürcistan tarafındaki) Karaleti köyünde, 8 gözlemcinin ise Tshinvali'de üslenerek, görev sürelerinin uzatılması önerilmişti.
Reuters haber ajansı, Rusya'nın "gözlemcilerin sınırsız ve engellenmeden hareket etmeleri" önerisine itiraz ettiğini kaydetti. Rusya delegasyonunun hazırladığı taslağın kopyasına ulaşan Associated Press ajansı ise Rusya'nın "gözlemcilerin bölgeye giriş çıkışlarında Güney Osetya yetkililerinin onayını almalarını şart koyduğunu" bildirdi.
Rusya'nın AGİT Büyükelçisi Anvar Azimov, Itar-Tass haber ajansına yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın önerisinde, ağustos savaşının ardından meydana gelen gelişmelerin (Güney Osetya'nın Rusya tarafından tanınması) dikkate alınmadığını kaydetti.
Gürcistan devlet televizyonuna konuşan Gürcistan'ın AGİT elçisi Pata Gapridanşvili ise "AGİT üyesi ülkelerin Yunanistan'ın önerisini ezici bir çoğunlukla onaylamasına rağmen Rusya'nın kendisini bir kez daha izole ettiğini" söyledi.
AGİT Dönem Başkanı Yunanistan, misyonun görev süresinin sona ereceği 30 Hazirandan önce uzatma kararının onaylanmasını umuyor. Moskova, Gürcistan'da 16 yıldır görev yapan gözlem misyonunun görev süresinin uzatılmasıyla ilgili kararı ilk kez geçen yıl "Güney Osetya ve Abhazya'nın tanınmaması" nedeniyle veto etmişti.
56 üyeli AGİT'in kararları, oy birliğiyle onaylandığında uygulamaya konulabiliyor.