Rusya, krize 200 milyar $'lık kaynak ayırdı

Rusya Devlet Başkanı Medvedev, küresel ekonomik kriz yüzünden 2008 yılının Rusya için çok zorlu geçeceğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

MOSKOVA - Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, küresel ekonomik krizin başladığı gibi aniden sona erebileceğini belirterek, Rusya'nın ekonomik krizle mücadele için 200 milyar dolarlık bir kaynak ayırdığını söyledi.

Medvedev, dün akşam Rusya'nın İjevsk kentinde gazetecilere yaptığı açıklamada, küresel ekonomik kriz yüzünden 2008 yılının Rusya için çok zorlu geçeceğini belirterek, büyük devletlerin paniğe girmesine neden olan krizin "dibinin görünmediğini" ve ne zaman sona ereceği konusunda bir tahmin yapılamadığını kaydetti.

Ancak, küresel krizin başladığı gibi ani bir şekilde sona erebileceğini ümit ettiklerini söyleyen Medvedev, "Şimdilik başlatılan programlara devam edilecek. Planladığımız tüm programları gerçekleştireceğiz ancak yeni programlar geliştirilmesi biraz sorunlu" diye konuştu.

Rusya'nın küresel ekonomik krizle mücadele için yaklaşık 200 milyar dolarlık bir kaynak ayırdığını ve kaynağın bununla da sınırlı olmadığını dile getiren Medvedev, "Sorun o kadar büyük ki, daha fazla para ayrılması için karar alınması gerekiyor" dedi.

"Hükümet devalüasyon kararı aldı"

Bu arada, Rusça yayın yapan Newsweek Dergisi Rus hükümetinin devalüasyon kararı aldığını ileri sürerek, Rusya Merkez Bankası ve hükümetin 27,45 ruble olan doların kurunun yıl sonuna kadar 30 rubleye yükselmesine izin vereceğini iddia etti.

Haberde, rublenin değer kaybının ekonomiye yapacağı katkıların hesaba katıldığı belirtilerek, ihracat yapan şirketlerin gelirlerinin artırılması ve Rusya'da üretilen malların tüketimine yönlendirilmesinin amaçlandığı kaydedildi.

Hükümetin son bir hafta içinde rublenin değerini kaybetmesini önlemek için piyasaya 10 milyar dolar sürdüğünü petrolün varilinin 60 doların altına inmesinden sonra devalüasyonun kaçınılmaz olacağı görüşünü dile getirdi.

Dünya Bankası da yaptığı açıklamada, dünya piyasalarında yaşanan ekonomik krizin Rusya'ya maliyetinin 200 milyar dolar civarında olduğu belirtti.