Rusya ve ABD askeri işbirliği anlaşması imzalayacak

Anlaşma, ABD Başkanı Barack Obama'nın gelecek ay başında Rusya'ya yapacağı ziyaret sırasında imzalanacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

MOSKOVA - ABD Başkanı Barack Obama'nın gelecek ay başında Rusya'ya yapacağı ziyaret sırasında iki ülke arasında askeri işbirliği anlaşması imzalanacağı bildirildi.

Rusya Genelkurmay Başkanı Nikolay Makarov, ABD Genelkurmay Başkanı Amiral Michael Mullen ile 90 dakika süren görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, "2009 ve sonraki yıllar için askeri işbirliğimizin ana taslaklarını çıkardık" diye konuştu.

Makarov, niyetlerinin Mullen ile üzerinde mutabık kaldığı işbirliği belgelerinin Obama'nın temmuz ayında Rusya ziyareti sırasında imzalanması olduğunu kaydetti.

Mullen de yaptığı açıklamada, görüşmeden sonra askeri anlaşmalar konusunda bir imada bulunmayarak, Obama'nın Rusya ziyaretinin sonuçlarını merakla beklediğini söylemekle yetindi.

Görüşmede, Kuzey Kore'nin nükleer denemelerinden, İran ve Afganistan konusuna dek birçok "ortak kaygıyı" oluşturan konuları  ele aldıklarını belirten Mullen, Makarov ile görüşmesinin son derece samimi ve açık bir şekilde geçtiğini ifade etti.

Mullen, görüşmede iki ülke arasındaki askeri işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiği konusunda mutabık olduklarını belirterek, "Ortak sorunlarımız var... Afganistan, füze kalkanındaki güçlükler veya İran veya özellikle AB'nin güvenlik konularında..." dedi.

Obama'nın 6 Temmuzda yapacağı Moskova ziyareti sırasında Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ile görüşmesinin sonuçlarını çok merak ettiğini ifade eden Mullen, "Sadece Avrupa'daki değil aynı zamanda dünyadaki güvenliği artırmak için bahsettiğim zorluklar üzerinde çalışmamız gerekiyor" diye konuştu.

Mullen ve Makarov, anlaşmaların ve işbirliği konularının detayları konusunda bilgi vermedi.