Rusya ve İran ambargoyu böyle aşacak

Uluslararası yaptırımların pençesindeki Rusya ve İran ekonomilerini canlandırmak çıkış yolu arıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aydın Şahinalp /dunya.com

Karşılıklı ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarmak isteyen Rusya ve İran ödemeleri ulusal para birimleri ruble ve riyal cinsinden yapmak üzerinde anlaştı.

Konu hakkında Tass haber ajansına konuşan Rusya İhracat Sigorta Ajansı (EXIAR) Genel Müdürü Aleksey Tyupanov, " Rusya ve İran karşılıklı ticaret işlemlerinde ulusal para birimleri ruble ve riyali kullanmak adına ikili garantiler üzerinde anlaştı" dedi. 

Ambargo aşılmış olacak

Uluslararası ambargolar ve düşük seyreden emtia fiyatları nedeniyle ekonomileri darboğazda olan Rusya ve İran ticaretin önündeki engelleri aşarak 1,7 milyar dolar olan ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarmak için harekete geçti.  Ancak yaptırımlar nedeniyle İranlı bankaların dolar ve euro cinsinden ödeme yapamaması iki ülke ticaretin gelişmesini zora sokuyor. Moskova ve Tahran yönetimi karşılıklı ticarette ulusal para birimleri olan ruble ve İran riyalini kullanarak ambargoyu aşacak. 

iran-003.jpg

"Amaç İran ticaretinin başka ülkelere akmasını engellemek'

Rusya İhracat Sigorta Ajansı Genel Müdürü Tyupanov, " İki ülke arasındaki dış ticarette ödemelerin ulusal para biriminden yapılmasını istiyoruz. Asıl amacımız İran ihracatının bir takım oyunlarla başka ülkelere akmasını engelleyip ihracatın ruble-riyal olarak Rus bankalarındaki hesaplar üzerinden Rusya'ya akmasını sağlamak." dedi. 

"Önemli olan Tahran'ın rubleyi tutması"

İkili ticarette kimin kime ne kadar sattığının önemli olmadığını belirten Tyupanov, "Burada önemli olan Rusya'nın İran'a ya da İran'ın Rusya'ya ne kadar mal sattığı değil, Tahran'ın ne kadar rubleyi elinde tuttuğudur" diye konuştu. 

Salı günü İranlı yetkililerle bir araya gelen Rusya Sanayi Ve Ticaret Bakanı Denis Manturov da İran Merkez Bankası ve ticari bankaların Rus bankalarla karşılıklı ticarette iletişim ağını nasıl güçlendireceğini görüşmüştü. 

Bu konularda ilginizi çekebilir