Rusya yıllar sonra Afganistan'a giriyor

Independent, Moskova'nın Afganistan'da sağlayacağı yardıma karşılık olarak "NATO'dan daha fazla işbirliği beklediğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - İngiliz Independent gazetesi, Rusya'nın Afganistan'daki savaşta NATO'ya yardım etme kararı aldığını yazdı.

Gazetenin ilk sayfasında yer verdiği haberde, "Rusya, Batılı devletlerin isteği üzerine Afganistan'daki savaşa dönmeye karar verdi" denildi.

Haberde, Moskova'nın Afgan ordusunu ve uyuşturucuyla mücadele eden güvenlik güçlerinin eğitimiyle ilgileneceği belirtilerek, ayrıca NATO'ya Afganistan'da kullanılmak üzere helikopter temin edeceği kaydedildi.

NATO'nun Ruslar ile daha fazla helikopter tedariki, pilotların eğitimi, Taliban'ın saldırısına maruz kalan Pakistan üzerindeki yola alternatif olarak silah ve mühimmatın Rus topraklarından geçirilmesi gibi konuları görüştüğü bildirildi.

Konuya ilişkin anlaşmanın gelecek ay Lizbon'da yapılacak ve Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in de katılacağı NATO zirvesinde açıklanmasının beklendiğini yazan gazete, Moskova'nın Afganistan'da sağlayacağı yardıma karşılık olarak "NATO'dan daha fazla işbirliği beklediği" kaydedildi.

Moskova'nın NATO'dan "Gürcistan'daki fiili durumu kabul etmesini" istediğini belirten gazete ayrıca, Rusya'nın Afganistan'dan, Orta Asya yoluyla kendi şehirlerine yönelik eroin akışından da endişe duyduğunu kaydetti.

"Rusya kaos istemiyor"

Konuya başyazısında da yer veren Independent, "istikrarlı bir Afganistan'ın, ulusal güvenlik açısından Rusya'nın çıkarına olduğunun açık olduğunu" belirtti ve Moskova'nın NATO güçleri çekilince, güneyinde bir kaos istemediğini bildirdi.

"Rusya'nın karşılığında, NATO'nun Gürcistan'a destek konusunda sessiz kalmasını ve Doğu Avrupa'ya yayılma arzusunu dizginlemesini istediği anlaşılıyor" denilen yazıda, şunlar kaydedildi:

"NATO'nun bunları sindirmesi zor. Ama dilenciler seçici olamaz. NATO şu an Afganistan'da çok zayıf halde. NATO açısından eski düşmanla ittifak anlamlı. Ancak bu 'Büyük Oyun'daki son gelişmenin uzun süredir acı çeken Afgan halkına daha iyi bir gelecek getirip getirmeyeceğini söylemek bu aşamada maalesef imkansız."

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir