Rusya'da yeni Putin dönemi

Devlet Başkanı Medvedev ile Başbakan Putin arasında "başbakanlık-devlet başkanlığı dönüşüm planı" kabul edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA/WASHINGTON - Rusya'nın başkenti Moskova'da dün tarihi Kremlin Sarayı'nda iktidardaki Birleşik Rusya Partisi'nin kurultayında ülkenin uzun vadede geleceğine ilişkin Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ile Başbakan Vladimir Putin arasında "başbakanlık-devlet başkanlığı dönüşüm planı" büyük alkışla kabul edildi.

Medvedev, Putin'in Mart 2012'de devlet başkanlığı seçiminde aday olmasını onayladıklarını bildirmesiyle Vladimir Putin de 4 Aralık genel seçiminde resmen "Medvedev, Birleşik Rusya'nın baş adayı ve Başbakan olsun" dedi. Putin böylece anayasa temelinde yeni 6 yıllık görev dönemiyle kendisine 2024 yılına dek devlet başkanlığı yolunu açmış oldu.

Putin, yeni Rus çağında Medvedev'le dönüşüm esasını birkaç yıl önce kararlaştırdıklarını da resmen söyledi.

Bazı ekonomi kaynakları Medvedev'e oranla "muhafazakar ve eski istikrarlı devlet temellerine bağlı" Putin'in üçüncü devlet başkanlığı döneminde ülke ekonomisinin durgunluğa gireceğini öne sürüyor.

Rusya'nın istikrarlı Maliye Bakanı bu çözüme tepki gösterdi. 11 yıldır görevde olan Rusya Maliye Bakanı Aleksey Kudrin, Washington'da yapılan sanayileşmiş ülkelerin dünya ekonomi durumunu ele aldıkları toplantıda ve Moskova'da Reuters-Rusya Yatırım Zirvesi için yaptığı açıklamada, "Sayın Medvedev ile yeni hükümetinde çalışmayabilirim" dedi.

50 yaşındaki Maliye Bakanı Kudrin, Mayıs 2000'den beri Rus ekonomisini yönetiyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir