Rusya'nın yardım konvoyu Ukrayna'ya izinsiz girdi

Rusya yanlısı ayrılıkçıların elindeki doğu Ukrayna'ya yardım malzemesi taşıyan Rus kamyon konvoyu bugün Ukrayna sınırından Kiev'in izni olmadan geçti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KİEV - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in emriyle 11Ağustos tarihinde Ukrayna'ya doğru yola çıkan insani yardım konvoyu Moskova ile Kiev arasında yaklaşık 2 haftadır süren yazışmalardan sonra bu sabah Ukrayna sınırlarına Rusya’nın tek taraflı kararıyla giriş yaptı. Rusya, “Konvoyun Ukrayna topraklarında ilerlemesi kararını verdik" açıklamasını yaptı.

Ukrayna güvenlik örgütü başkanı Valentin Nalivaychenko, kamyonların sınırdan  girişinin "Rusya'nın Ukrayna'yı doğrudan işgali anlamına geldiğini" söyledi. Bu gelişme konvoyun bölgede isyancılarla  çarpışan Ukrayna ordusu ile karşı karşıya kalma tehlikesini de artırıyor.

Bir Reuters görgü tanığı, bir haftadır sınırda bekleyen 260 kamyonluk konvoydan 70 kadar beyaza boyalı kamyonun sınırı geçtiğini ve az sayıda ayrılıkçının eşliğinde Luhansk'a doğru
ilerlediklerini söyledi.

Ukrayna hükümetinden bir kaynak ise, yardım konvoyundan 90 kamyonun Ukrayna'ya girdiğini söyledi.
Ru Interfax ajansı yardım malzemeleri içeren kamyonların oluşturduğu Rus konvoyun Ukrayna-Rusya sınırını Kiev'in izni ve Kızıl Haç'ın refakati olmadan geçtiğini duyurmuştu. Interfax'ın haberine göre Ukrayna hükümetinden adı açıklanmayan bir yetkili, "Konvoy Ukrayna tarafının onayı ve Kızılhaç (ICRC) refakati olmadan hareket etti" dedi.

Kiev ve Batılı ülkeler konvoy, kamyonların taşıdığı malzeme ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin (ICRC) rolünün Rus ordusunun doğrudan bir müdahalesi için bahane olarak kullanılabileceği konusunda daha önce uyarıda bulunmuşlardı. Rusya ise bu suçlamayı reddediyor. Konvoy, geçişi düzenleyen koşullar, Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin (ICRC) rolü ve taşınan malzmenin içeriği gibi konularda taraflar arasında anlaşmaya varılamadığı için yaklaşık bir haftadır sınırda bekliyordu.

"Güvenlik koşulları nedeniyle refakat edemiyoruz"

ICRC ise Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Rus yardım konvoyu Ukrayna'ya ilerliyor, ancak biz güvenlik koşulları nedeniyle refakat edemiyoruz" dedi.

Rusya Dışişleri bakanlığından yapılan yazılı açıklamada,  "Yardımı engellemek için öne sürülen her türlü mazeret artık tükendi. Rus tarafı harekete geçmeya karar verdi" denildi.