Rusya'da seçimin galibi Putin

Rusya'da devlet başkanlığı için yapılan seçimi sandık çıkış anketlerine göre yüzde 73.9 ile Putin kazandı. Putin yaptığı zafer konuşmasında, "Biz büyük bir takımız ve ben de bu takımın üyesiyim. Ülkemizi başarı bekliyor. Rusya için önemli işler yapacağız" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rusya devlet başkanını belirlemek için sandık başına gitti. Halihazırda devlet başkanlığı görevini yürüten Vladimir Putin'in kazanmasına kesin gözüyle bakılan seçimde sandık çıkış anketleri belli oldu.

Sandık çıkış anketlerine göre adayların aldıkları oy oranı şu şekilde:

Vladimir Putin yüzde 73,9
Komünist Parti'nin adayı Pavel Grudin yüzde 11.2
Liberal Demokrat Parti lideri Vladimir Jirinovskiy yüzde 6.7
Sivil İnsiyatif Partisi adayı Kseniya Sobçak yüzde 2.5
Liberal Yabloko Partisi'nin adayı Grigoriy Yavlinskiy yüzde 1.6

Putin seçilmesi halinde, 4’üncü kez Devlet Başkanlığı görevini üstlenecek.

Binlerce siber saldırı

Seçim Komisyonundan yapılan açıklamada, seçim sistemlerine 15 farklı ülkeden binlerce siber saldırı yapıldığı belirtilerek, ABD, Ukrayna ve Yeni Zelanda başta olmak üzere çeşitli ülkelerde Rusya’daki seçimlere yönelik “provokatif” eylemlerin düzenlendiği iddia edildi.

Öte yandan, ülkenin farklı bölgelerindeki oy kullanma noktalarında görev yapan yetkililerin, sandıklara çok sayıda oy pusulası attıklarını gösteren görüntüler basında yer aldı.

Seçim Komisyonu, Putin’in en önemli rakiplerinden birisi olarak gösterilen, Rus muhalif aktivist ve "Yolsuzlukla Mücadele Fonu" kurucusu Aleksey Navalnıy’nin, yolsuzluk suçlamaları ve 2014’te mahkum edilmesi nedeniyle seçimlerde başkanlığa aday olamayacağını açıklamıştı.

Putin'den zafer konuşması

Rusya Merkezi Seçim Komisyonu tarafından açıklanan oy oranlarının ardından, Putin başkent Moskova’da Kırım’ın ilhakının yıl dönümü nedeniyle düzenlenen etkinlikte zafer konuşması yaptı.

Kızıl Meydan’da toplanan binlerce kişiye verdikleri destek için teşekkür eden Putin, "Biz büyük bir takımız ve ben de bu takımın üyesiyim. Ülkemizi başarı bekliyor. Rusya için önemli işler yapacağız." diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir