Rusya'da yaptırımların faturası ağır oldu

Yaptırımlar nedeniyle zor günler geçiren Rusya'da, en önemli ihraç ürünlerinden petrolde de fiyatların düşük seyretmesi ekonomik verilere yansıdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ukrayna'yla yaşanan özerk bölgeler krizinin Rus ekonomisine faturası derinleşiyor. ABD ve Avrupa tarafından uygulanan ambargoların sürdürülmesi ve petrol fiyatlarının düşük seyretmesi ülke ekonomisini oldukça kötü etkiledi.

Ocak-temmuz dönemini kapsayan verilere göre, doğalgaz ve petrol gelirleri yüzde 30 civarında düşerken, dış ticaret fazlası ise yarı yakın azaldı.

Rusya'nın doğalgaz geliri yüzde 32,2 azaldıRusya'nın doğalgaz geliri yüzde 32,2 azaldı

 

Dış ticaret hacmi düştü, rezerv fonu azaldı

Rusya Federal Gümrük Servisi tarafından yayınlanan verilere göre ülkenin ocak-temmuz dönemindeki ticaret fazlası bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 45,7 azalarak 57,8 milyar dolara geriledi.

Rusya'nın toplam ihracatı ise aynı dönem, bir önceki yıla göre yüzde 27,1 azalarak 153,4 milyar dolara düştü.

2016 yılının ocak-temmuz döneminde toplam dış ticaret hacmi geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 20,8 azalarak 249 milyar dolara gerilerken, ülkenin toplam ithalatı da aynı dönemde geçen yıla kıyasla yüzde 8 düşerek 95,6 milyar dolara indi.

Rusya Maliye Bakanlığı, düşen ihracat gelirleri nedeniyle artan bütçe açığını ülkenin rezerv fonunu kullanarak kapatmaya çalışıyor.

Rusya’nın rezerv fonu ağustos ayında da bir önceki aya göre yüzde 15,6 azalarak dolar bazında 32,2 milyar dolara düşmüştü.

Rusya'nın rezerv Fonu azaldıRusya'nın rezerv Fonu azaldı

Petrol ve doğalgaz gelirleri tepetaklak

Rusya Federal Gümrük Hizmeti tarafından yapılan açıklamaya göre, petrolde ve doğalgazda ihracat miktarı arttı ancak gelir önemli ölçüde azaldı.

Ülkenin petrol gelirleri bu yılın ocak-temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 29,9 azalarak 39,3 milyar dolara gerilerken, doğalgaz ticaretinden elde ettiği ihracat geliri, aynı dönem yüzde 32,2 azalarak 17 milyar dolar oldu.

Her iki üründe de petrol fiyatlarındaki küresel düşüşün etkili olduğu belirtiliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir