Rusya'nın Suriye'deki beş saatlik ateşkesi başladı

Rusya'nın Doğu Guta'daki sivillerin tahliyesi için başlattığı ateşkes başladı. 5 saat sürecek ateşkes kapsamında Suriye ordusunun bölgedeki tüm operasyonları duracak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Suriye'de Rusya'nın ilan ettiği beş saatlik ateşkes, muhaliflerin elindeki Doğu Guta bölgesinde bugün yürürlüğe girdi. Ateşkesin amacı, Rusya'nın desteklediği Beşar Esad hükümetinin ağır saldırısı altında olan bölgedeki sivillerin Doğu Guta'dan çıkmalarına fırsat vermek.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, her gün TSİ 1000 ile 1500 arasında bir "insani koridor" açılması için ateşkes uygulanacağını dün açıklamıştı. Rusya savunma bakanlığı, bölgeden çıkmak isteyen siviller ile hasta ve yaralıların tahliyesi için uygulanan ateşkes için Suriye ordusuyla anlaşmaya varıldığını söylemişti.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, gece yarısından sonra Doğu Guta genelinde sükunetin hakim olduğunu ancak sabah saatlerinde Duma kasabasına dört adet füze fırlatıldığını açıkladı.

Doğu Guta, Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ı devirmek isteyen muhaliflerin Şam yakında kontrol ettiği son nokta. Esad yönetimi, Rusya ve İran'ın yardımıyla ülkenin pek çok yerinde isyancıların elindeki yerleri geri almayı başardı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Cumartesi günü kabul ettiği karar ise, Suriye'nin tümünde 30 günlük bir ateşkes öngörüyor.

Esad rejimi, Doğu Guta'da saldırıları sürdürüyorEsad rejimi, Doğu Guta'da saldırıları sürdürüyor

 

Bu konularda ilginizi çekebilir