Şam, Cenevre-2’nin ikinci turuna katılmayı onayladı

Suriye rejimi, Cenevre'de 10 Şubat'ta yapılması planlanan Cenevre-2 Konferansı'nın ikinci tur görüşmelerine katılacağını duyurdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ŞAM- Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal el-Mikdad, Suriye yönetimi heyetinin 10 Şubat'ta yapılması planlanan Cenevre-2 Konferansı'nın ikinci tur görüşmelerine katılacağını bildirdi. 

Suriye resmi haber ajansı SANA'ya açıklamada bulunan Mikdad, Cenevre'deki görüşmelere katılacak heyetin 1. tur görüşmelerde sergilediği olumlu çabayı sürdüreceğini belirtti. 

Mikdad, Suriye'de güvenlik ve istikrarın sağlanmasının terör ve şiddetin sonlandırılması ile bağlantılı olduğunu savunarak, teröristlerce akıtılan kanın durdurulması gerektiğine işaret etti. 

Suriye barış görüşmeleri, ABD ve Rusya’nın inisiyatifiyle 2012’de toplanan Cenevre-1 Konferansı'nda kabul edilen Cenevre Bildirisi temelinde yürütülüyor. Cenevre Bildirisi, Suriye’de iç savaşa son verme hedefiyle siyasi bir geçiş sürecinin başlatılmasını ve tarafların karşılıklı rızasıyla kurulacak ve tam yetkiye sahip olacak bir geçiş yönetimi kurulmasını öngörüyor.

Cenevre'de 25 Ocak'ta başlayıp 31 Ocak'ta ilk turu tamamlanan görüşmelerde, her iki taraf da masadan kalkan taraf olmak istemezken, muhalifler "geçiş yönetimi", rejim ise "terörle mücadele" konularında ısrarcı olmuştu. İç savaşa siyasi çözüm bulmayı amaçlayan Suriye barış görüşmelerinin ilk turunda, insani konularda hiçbir ilerleme sağlanamamıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir