S&P: Abe'nin başarısını ölçmek zaman alacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TOKYO - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, Japonya'nın AA- olan kredi notunu teyit ederek görünümünü negatifte tuttu.

Not görünümünün negatifte tutulmaya devam edilmesinde, Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin büyümeyi destekleme ve deflasyona son verme amaçlı politikalarına ilişkin endişeler etkili oldu.

S&P tarafından yapılan açıklamada, Abe'nin politikalarının etkili olup olmayacağına karar verilmesinin zaman alacağı ve önlemlerin ülkede reflasyona öncülük edebileceği belirtildi.

Açıklamada, "Parlamentoda kesin üstünlüğe sahip olunsa bile, Abe hükümetinin politikalarının etkili olup olmadığının anlaşılması için zaman gerekli" denildi.

Ancak S &P, hükümetin yüzde  5 olan satış vergisini yükseltmesi durumunda bile, kamu maliyesinde zayıflığın devam etmesinin olası olduğunu vurguladı.

Aralık'ta iktidara gelen Abe hükümeti, küresel krizden bu yana görülen harcamaları artırma amaçlı en kapsamlı girişimi başlatırken, merkez bankası da (BOJ) enflasyon hedefini ikiye katlayarak yüzde 2'ye yükseltti. 

BOJ, varlık alımları konusunda gelecek yıldan itibaren ucu açık bir taahhütte bulunmuştu.

Yeni BOJ başkanı 

Bu arada BOJ'da boşalacak başkanlık görevine getirilebilecek isimler arasında, finans alanında üst düzeyli bir bürokrat olan Toshiro Muto'nun önde giden aday olduğu belirtildi.

Sürece yakın kaynakların Reuters'e verdikleri bilgiye göre, Abe BOJ başkanlığına gelecek ismi bu hafta içerisinde belirleyebilir.