S&P, İngiltere'nin 'görünümü'nü yükseltti

Ülkenin kredi notları teyit edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's, İngiltere'nin not görünümünü negatiften durağana revize ederken, ülkenin 'AAA/A-1+' seviyesindeki notlarını ise teyit etti.

Kuruluşun değerlendirmesinde, İngiltere hükümeti tarafından açıklanan 'Harcama Gözden Geçirmesi' programının ülkenin 2010 yılında açıkladığı mali konsolidasyon programının uygulanması risklerini azalttığı vurgulandı.

S&P, öte yandan koalisyon ortaklarının kamu maliyesinin daha sürdürülebilir bir düzeye getirilmesi için önemli kararlılık gösterdikleri ifade edildi.

Raporda, ülkenin 2009'da GSYH'nın yüzde 11.2'si düzeyinde olan genel hükümet açığını 2014'te yüzde 3 düzeyine çekebileceği, bu beklentinin Haziran ayında yüzde 3 olduğu kaydedildi.

Kuruluş, ayrıca İngiltere'de gelecek 5 yıl içinde yüzde 2 ortalama büyüme beklendiğinin altını çizdi.

Üçüncü çeyrek büyüme yüzde 0.8

Bu arada İngiliz ekonomisi bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 0,8 büyüdü. Ülkenin Ulusal İstatistik Kurumu'ndan yapılan açıklamada, Temmuz-Eylül 2010 döneminde İngiliz ekonomisi beklenen daha hızlı büyüdü. Analistler, ekonominin bu dönemde yüzde 0,4 büyümesinin beklendiğini kaydediyordu.

Ancak İngiltere'deki ekonomik büyümenin gelecek yıl, yapılan kesintiler ve vergi artışlarıyla yavaşlaması bekleniyor. İngiliz hükümeti, geçen yıl yüzde 0,1 büyüme ile resesyondan çıkan İngiliz ekonomisini iyileştirmek ve 156 milyar sterlinlik dev bütçe açığını gidermek için geçen hafta kamu sektöründe işten çıkarmaları da öngören 4 yıllık kesinti planını açıklamıştı.

Ülkede bir önceki çeyrekte yüzde 1,7 büyüyen Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) ise, Temmuz-Eylül 2010 döneminde yüzde 2,8 büyüdü. Bu büyümenin son üç yıldaki en hızlı büyüme olduğuna dikkat çekildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir