S&P İspanya'nın kredi notunu yükseltti

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P, İspanya'nın kredi notunu bir seviyeye yükselterek BBB yaptı ve ülkenin ekonomik büyüme tahminini artırdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, İspanya'nın kredi notunu BBB- düzeyinden bir seviyeye yükselterek BBB yaptı ve ülkenin ekonomik büyüme tahminini artırdı. 

S&P İspanya'nın notunu 2009 yılında AAA'dan düşürmesinin ardından ilk defa yükseltirken, not görünümünü ise değiştirmeyerek durağan olarak korudu. İspanya'nın kredi notu geçtiğimiz ay Fitch Ratings, Şubat'ta ise Moody's tarafından benzer şekilde artırılmıştı. 

S&P, "İspanya'nın 2010 yılından bu yana uyguladığı yapısal reformların başarısının bir sonucu olarak, rekabet gücü ve ekonomik büyümede ilerleme kaydedildiği" görüşünde olmalarının bir yansıması olarak not artışının yapıldığını bildirdi. S&P ayrıca, İspanya'daki reformların etkili olması ve Euro Bölgesi'nde para politikasının yüksek seviyede genişlemeci süreceği beklentilerinin doğrultusunda, ülkenin gayrısafi yurtiçi hasıla büyümesi tahminlerini 2014-2016 yılları ortalaması için yüzde 1.2'den yüzde 1.6'ya yükselttiklerini belirtti. 

İspanya ekonomisi Mart ayında Euro Bölgesi ortalamasının 2 katı kadar büyürken, üst üste üçüncü çeyrekte genişledi. Başbakan Mariano Rajoy, büyümenin 2014'te yüzde 1.2, 2015'te ise yüzde 1.8 olmasını bekliyor. İspanya ekonomisi 2013 yılında yüzde 1.2 büyüdü