S&P Portekiz ve Yunanistan'ı uyardı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Portekiz ve Yunanistan'ın kredi not görünümünün "negatif" izlemede olduğunu vurguladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Standard and Poor's (S&P), Portekiz ve Yunanistan'ı olası bir not indirimine karşı uyardı.

Kuruluştan yapılan açıklamada, Portekiz'in "A-", Yunanistan'ın ise "BB " olan uzun vadeli kredi notları teyit edilerek, her iki ülke için de kredi not görünümünün "negatif" izlemede olduğu vurgulandı.

Açıklamada, borç krizi nedeniyle mali açıdan sıkıntı içinde bulunan iki ülkenin zorluklarla karşı karşıya olmaya devam ettiğine dikkati çekilerek, 2013 yılı ortasında Avrupa Finansal İstikrar Mekanizması'nın (EFSF) yerine geçmesi beklenen yeni Avrupa İstikrar Mekanizma'sının (ESM) nihai yapısı ve etkisine ilişkin belirsizliğin devam ettiği belirtildi.

ESM'nin yapısına bağlı olarak Portekiz ve Yunanistan'ın kredi notlarında iki ay içinde indirim yapılabileceği uyarısında bulunan kuruluş, her iki ülke için de kredi notlarında yapılacak indirimin iki kademeyi geçmesinin beklenmediğini kaydetti.

Yunanistan, geçen yıl Mayıs ayında Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu'ndan yardım istedi. Portekiz'in de uluslararası yardım mekanizmasına başvurması bekleniyor.

Avro Bölgesi'ne üye 17 ülkenin hükümet ve devlet başkanlarının 11 Martta Brüksel'de düzenleyecekleri toplantının ardından ESM'ye ilişkin detaylı bilgilerin bu ay sonunda açıklanacağı tahmin ediliyor.

S&P, Portekiz'in uzun vadeli kredi notunu Kasım ayında "A-"ye kısa vadeli kredi notunu ise "A-2"ye, Yunanistan'ın uzun vadeli kredi notunu ise Aralık ayında "BB "ye indirmişti.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir