S&P: Resesyon kredi notları için tehdit

S&P, Euro Bölgesi'nin resesyona girmesinin bölgedeki kredi notlarını tehdit ettiği uyarısında bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DUBLİN - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Euro Bölgesi'nin büyük bölümünün gelecek yıl beklendiği gibi resesyona girmesi halinde bölgedeki kredi notlarının baskı altında kalacağı uyarısında bulundu.

S&P'nin küresel ülke notları birimi başkanı David Beers, İrlanda'nın başkenti Dublin'de yaptığı açıklamada, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Euro Bölgesi hükümetlerinin artan borç krizini nasıl çözecekleri konusunda bir tür uzlaşma sağlamasını beklediğini söyledi.

Euro Bölgesi para otoriteleri ve ulusal politika belirleyicileri arasında, ekonominin kötüye gitmesi karşısında ECB'nin daha agresif adımlarıyla önemli hükümet politika icraatlarını dengeleyen bir uzlaşma bulunmasının beklenebileceğini belirten Beers, "Bu tür adımlar, yakın politika koordinasyonu ve Euro Bölgesi ile AB seviyesinde politik taahhütlerin artırılmasını gerektiriyor" dedi.

Borçlanma maliyetlerinin artmasından sonra Almanya'nın krizin üstesinden nasıl gelineceği konusundaki algısının değişebileceğini belirten Beers, Almanya'nın faizleri üzerinde yukarı yönlü baskıların bu ülkenin algısında değişikliği başlatabileceğini vurguladı.

Euro Bölgesi'nde ülke tahvillerinin faizlerinin yüksek kalması ve banka bilançolarının daralması halinde gelecek yıl Euro Bölgesi'nin büyük bölümünde resesyondan kaçınmanın zorlaşabileceği uyarısında bulunan Beers, devam eden güven krizinin ortaya çıkardığı finansal dinamiklerin Euro Bölgesi'nde artan sayıda ülkenin resesyon riskini yükselttiğini, bunun da potansiyel olarak Euro Bölgesi'ndeki ülkelerin kredi notları üzerinde aşağı yönlü baskıları artırabileceğine dikkat çekti.

Euro Bölgesi'nde kredi notlarının düşürülmesinin ülkelerin borçlanma maliyetlerini daha da artıracağı, bunun bölgenin borç krizinden çıkma çabalarını karmaşık hale getireceği belirtildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir