S&P'den İtalya'ya kötü haber

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, İtalya'nın "BBB" olan kredi notunu "BBB-" düşürdü, "durağan" olan not görünümünü ise korudu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHİNGTON - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's (S&P),  İtalya'nın kredi notunu "BBB"den "BBB-" çekerken, "durağan" olan not görünümünü teyit etti. 

S&P'in resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamada, İtalya'nın "BBB" olan kredi notunun "BBB-" düşürüldüğü belirtirken, kararın İtalyan ekonomisindeki zayıflıkları yansıttığı vurgulandı. Ülkenin rekabet gücündeki yıpranmayı da içeren bu zayıflıkların kamu borcunun sürdürülebilirliğini tehdit ettiğini ileri süren S&P,  İtalya'ya ilişkin büyüme tahminlerini de aşağı çektiğini bildirdi.

"İtalya'nın 2014-2017 dönemine ilişkin reel ve nominal Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyüme tahminlerini sırasıyla yüzde 0,5'e ve yüzde 1,2'ye düşürdük" ifadelerinin yer aldığı açıklamada, söz konusu büyüme beklentilerinin revizyon öncesinde sırasıyla yüzde 1 ve yüzde 1,9 olduğu bilgisine yer verildi. 

S&P, İtalyan ekonomisindeki durgunluğun gelecek yılın başı itibarıyla sona ereceği ancak yıllık büyümenin yüzde 0,2'yle sınırlı kalacağı öngörüsünde de bulundu. Kuruluşun, İtalya'ya yönelik 2015 büyüme beklentisi daha önce yüzde 1,1 olarak açıklanmıştı. 

 İtalya’nın kamu borcunun GSYH’ye oranının 2017 itibarıyla yaklaşık yüzde 132'ye ulaşacağı tahminlerinin de yer aldığı açıklamada, "durağan" olarak belirlenen not görünümünün İtalyan hükümetinin büyümeyi hızlandıracak yapısal ve mali reformları kademeli olarak uygulamaya koyacağı beklentisini yansıttığı ifade edildi.

S&P, söz konusu reformların hayata geçirilememesi durumunda ülkenin kredi notunun tekrar düşürülebileceği uyarısında bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir