Sanat eseri alım-satımına vergi indirimi

İspanyol hükümeti, sanat eseri alım-satımındaki vergi oranını yüzde 21'den yüzde 10'a indirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MADRİD - İspanyol hükümeti, 1 Eylül 2012 tarihinde yükselttiği vergi oranlarında ilk indirimi sanat eseri alım-satımında yaptı. 

Ekonomik krizin etkisiyle kamu açığını düşürmek için geçtiğimiz yıllarda büyük vergi artışlarına giden İspanyol hükümeti, bazı sektörlerde tekrardan vergi düşürmeye başladı. Bakanlar Kurulunun aldığı kararda, sanat eseri alım satımında yüzde 21 olan vergi oranının yüzde 10'a indirildiği açıklandı. Diğer AB ülkelerinde ise bu oran Belçika'da yüzde 6, Almanya'da yüzde 7, İtalya ve Fransa'da yüzde 10 olarak biliniyor. 

İspanyol hükümetinin yaptığı vergi indirimi sanat galerileri yöneticilerini sevindirirken kültür ve sanat sektörü vergi indiriminin sinema ve tiyatro için de genişlemesini istedi. Krizden dolayı birçok sinema ve tiyatronun kapatıldığı İspanya'da, bilet fiyatları da oldukça düşürüldü. Seyirci çekmek için kampanya başlatan sinemalar normalde 7 ila 10 avro arasında olan bilet fiyatlarını çarşamba günleri 3,50 avroya indirdi. 

Bu arada Eğitim, Kültür ve Spor Bakanlığına bağlı olan Kültürel İstatistikler Yıllığı'nın rakamlarına göre İspanya'da kültürün ülke gayri safi milli hasılasındaki payı yüzde 3,5 olarak verildi. Rakamlara göre krizden dolayı 2011 ve 2012 yılında kültür sektöründe çalışan sayısının düştüğü görüldü. İspanya'da kültür şirketlerinin sayısı 2011'de 103 bin 320 iken 2012'de 101 bin 342'ye, çalışan sayısı ise 481 bin 700'den 457 bin 600'e düştü. 

Öte yandan İspanyol hükümeti gelir vergilerinin düşürülmesi için de bu yıl bir karar alacağını ancak bunun 2015'te yürürlüğe gireceğini şimdiden duyurdu. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir