Sandy'nin bilançosu 50 ölü

ABD'de Sandy kasırgası nedeniyle ölenlerin sayısı 50'ye yükseldi. Canavar kasırga seçimleri de tehlikeye soktu, doğu eyaletlerde seçimlere katılımın etkileneceği düşünülüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

NEW YORK - ABD'de Sandy kasırgası etkisini kaybederken, ülkenin doğu bölgesinde 17 eyaleti etkisi altına alan doğal felakette ölenlerin sayısının 50'ye ulaştığı belirtildi.
 
Sandy kasırgası New York ve New Jersey'i geçerek Kanada'ya ulaştı. Kasırgada ölenlerin sayısı 50'ye yükselirken, bu sayının artmasından endişe ediliyor.
 
Bu arada elektrik kesintisi kasırganın yol açtığı en büyük sorunların başında gelmeye devam ediyor.
 
New Jersey eyaletinde Rutgers Üniversitesi, 5 bin öğrencisini elektrik kesintisinden dolayı tahliye ederken, New Jersey'in sahil bölgesindeki birçok yerleşim yerinde elektrik kesintisi yaklaşık 30 saattir devam ediyor.
 
Kasırga yüzünden iki gündür kapalı olan New York Borsası da bugün mesai saati ile birlikte işlemlere başlayacak. New York Borsası'nın en son 100 yıl önce peş peşe iki gün kapalı kaldığı belirtiliyor.
 
Obama New Jersey'e geliyor
Sandy kasırgası en çok New York ve New Jersey'i etkilerken, New Jersey'nin okyanus içine doğru uzanan güney bölgesinde hala teknelerin sokaklarda yüzdüğü gözleniyor.
 
On binlerce insanın tahliye edildiği bölgede, seçim kampanyasını bir tarafa bırakarak afet çalışmalarını yöneten Başkan Barack Obama da bugün New Jersey'de felaket bölgelerini ziyaret ederek bizzat hasar teşhisinde bulunacak.
 
Hayatın yavaş yavaş normale döndüğü New York'ta otobüs seferlerinin bu sabah kısmen başlayacağı bildirildi. Manhattan bağlantılı köprüler büyük oranda trafiğe açılırken, adayı New Jersey'e bağlayan Lincoln Tüneli dışındaki tünellerdeki su seviyesi henüz trafiğin akışına izin vermiyor.
 
Öte yandan, Manhattan'da halk gönüllü olarak belediye yetkililerine yardım ediyor. 700'ü aşkın gönüllü New York sokaklarında görevlilerle birlikte çöp topladı, suların boşaltılmasına yardımcı oldu. Adanın güney bölgesine hala elektrik verilemezken, trafik lambalarının yokluğunda ufak çaplı kazalar meydana geliyor.
 
New York havaalanları henüz uçuşlara kapalı iken, bugün J.F. Kennedy havaalanının kısmen uçuşlara açılacağı öğrenildi. Queens'te bulunan La Guardia havaalanının pistindeki su birikintisi ise halen temizlenemedi. New Jersey'de ise küçük uçakların kullandığı Teterboro havaalanının pisti yarım metreye yakın sular altında.
 
Sandy oy kullanma oranlarını etkileyebilir
Amerika'nın seçim gündemini alt üst eden Sandy kasırgasının doğu eyaletlerinde seçimlere katılımı da etkileyeceği düşünülüyor. Amerika'da birçok seçmenin oyunu posta yolu ile kullandığı göz önünde bulundurulduğunda, mevcut şartların özellikle yaşlıların oy kullanma oranında düşüşe yol açacağı öngörülüyor. Oy verme işleminin son günü olan 6 Kasım'a kadar elektrik sorununun çözülmemesi durumunda, elektronik ve internet oylarının nasıl kullanılacağı konusunda ise soru işaretleri devam ediyor.
 
Parklardan uzak durun uyarısı
New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, kent sakinlerinden parklardan uzak durmalarını istedi. Başkan Bloomberg, düzenlediği basın toplantısında, New York'ta Sandy fırtınasının neden olduğu ölümlerin bazılarının ağaç devrilmesi sonucunda meydana geldiğini hatırlatarak, halka "Parklara girmeyin" dedi. 
 
New York'ta bağlı Westchester bölgesinde dün gece üç çocuğun, Queens bölgesinde ise 29 yaşındaki bir kişinin fırtınanın etkisiyle devrilen ağaçların altında kalarak öldüğü açıklanmıştı.
 
New York'ta panik kaos çaresizlik
 
[PAGE]
 
New York'ta panik kaos çaresizlik
New York'ta daha önceden alınan tüm önlemlere rağmen can kaybının önüne geçilemedi. Ancak tedbirlerin hiçbiri, "Süper Fırtına Sandy'' nin New York'ta yarattığı kâbus, panik ve çaresizliği engelleyemedi. Dünyanın en önemli kentlerinden biri olan New York'ta en az 15 kişi hayatını kaybetti. Yaklaşan kasırga öncesinde tüm hastanelerde acil durum ilan edildi, sığınaklar hazırlandı, riskli bölge olarak belirlenen deniz kenarlarında yaşayan yaklaşık 400 bin kişi ise evlerinden tahliye edilip güvenli bölgelere yerleştirildi. 
 
Metroları su bastı
New York Belediyesi yaklaşan fırtınanın 36 saat öncesinde toplu taşımayı tamamen durdurdu köprü, tünel ve otoyolları, tren yollarını, havaalanlarını da kapadı. Yetkililer merkezi metro istasyonlarında topladıkları vagonları istasyon girişlerine yerleştirdikleri kum torbalarıyla korumaya çalıştı. Metro istasyonlarında alınan tüm tedbirlere rağmen sel sularının tünellere girmesi engellenemedi. 
 
7 metro istasyonu tamamen sular altında kaldı, bazı metro istasyonları da kısmen etkilendi. Sel sularından istasyonlarda bulunan elektronik kontrol sistemleri bozuldu, vagonlar büyük hasar gördü, sinyalizasyon sistemleri ise tamamen çalışamaz hale geldi. 
 
New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, metronun en az 3-4 gün daha çalışmayacağını söyledi. New York Belediyesi'ne bağlı otobüs parkları da sular altında kaldı. Çok sayıda belediye otobüsü çalışamaz duruma geldi. Kapatılan tünel ve otoyollarda sular içinde kaldı. Tren istasyonlarında ise büyük hasar meydana geldi. Çok sayıda araç sel suları altında kaldı. Otoparkları su bastı, bazı binalar kısmen çöktü. 
 
New York'ta  iki milyon kişi karanlıkta
Sandy fırtınasının etkisinin başlamasıyla birlikte kentin beş ayrı bölgesinin bazı semtlerinde elektrik kesildi. Manhattan'ın büyük bir bölümü ise karanlıkta kaldı. New York'ta halen iki milyon kişiye elektrik verilemediği en yakın ihtimalle 3-4 gün içerisinde tüm sorunları çözeceklerini belirten kentin elektriğini sağlayan Con Edison firması yetkilileri, "Çok sayıda teknik elamanımız sorunları gidermek için 24 saat aralıksız olarak çalışıyor. Bazı bölgelere elektrik verilmesini uzun sürebilir, iyimser bir tablo çizilirse bir haftaya kadar New York'ta elektriksiz kimse kalmaz" dedi. 
 
100 ev yandı, itfaiye çaresiz
New York'ta çoğu elektrik kontağından çıkan yangınlarda yaklaşık 100 ev tamamen yandı. New York kentinde çıkan yangınlar kentin her yerinde yanık kokusunun hissedilmesin yol açtı. Bölgenin riskli olması nedeniyle tahliye edilen sakinlerinden evlerinde kalmakta direnen 40 kişi yangınlardan kurtarıldı. İtfaiyenin sel nedeniyle bazı sokaklarına girmekte zorlanması plajı ile ünlü Rockaway semtinde az daha büyük bir faciaya yol açıyordu. Bölgedeki evlerde yaşayanların tahliye edilmesi itfaiye bazı evlere müdahale edemedi. 
 
Hastane jenaratörleri çalışmadı
New York'ta birçok hastane özellikle elektriklerin kesilmesinin ardından yaşanan olumsuzluklarla eleştirilerin hedefi oldu. Aralarında, New York Üniversite (NYU) bulunduğu bazı hastaneler elektriklerin kesilmesinin ardından jeneratörlerini devre soktu. Devreye giren jeneratörlerin bazıları arızalandı bazılarının da kapasitesi hastanenin yoğunluğunu kaldıramadı. Bu hastanelerde tedavi altında olan birçok hasta ambulanslarla diğer hastanelere sevk edildi. Yetkiler kente destek için 200 yeni jeneratörün gönderileceğini belirtti. 
 
New York Borsası'nı su bastı iddiası
New York'ta aralarında Daily News gazetesinin de bulunduğu bazı medya kuruluşlarının binalarının da su baskınları yaşandı. Daily News gazetesinin haber merkezinin de elektrikleri kesildi. Kentte oldukça büyük iletişim sorunu da yaşandı. Bazı cep telefonu baz istasyonları devre dışı kaldı. Sosyal medya'da Wall Street'in sular içinde olduğu ve New York Borsası'nın (NYSE) işlemlerinin gerçekleştiği binanın ilk katının bir metre su altında olduğu iddia edildi. Konunun bazı büyük medya kuruluşları tarafından haber yapılması sonrası bir açılama yapan NYSE yetkilileri haberi yalanladı. İki gün işlem yapılmayan New York Borsasının yarın açılacağı bildirdi. 
 

(ANKA)(AA)