şe Times'ta gündem maddesi 'Türkiye'

Gazete, başyazısını ve günlük aktüalite ekinin kapağını Türkiye'deki başörtüsü ve demokrasi tartışmalarına ayırdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

LONDRA - İngiltere'de yayımlanan şe Times gazetesi, başyazısı ve günlük aktüalite ekinin kapağını Türkiye'deki başörtüsü ve demokrasi tartışmalarına ayırdı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün "Beynimi değil başımı örtüyorum" cümlesine başyazının girişinde yer verilirken, Gül'ün bu konuda bir zorlamaya yer bulunmadığı yolundaki görüşünün de altı çizildi.

Kapatma davasına da atıfta bulunulan başyazıda, "Eğer bu girişim başarılı olursa Türkiye'nin zaten sorunlu olan AB'ye üyelik sürecini rayından çıkartabilir ve AK Parti'ye oy verenlerin, seçim sandığından tümüyle ümidini kesmesine yol açabilir" ifadesi yer aldı.

Bu ay yaşanan, bazı emekli generalleri de kapsayan soruşturmanın kimi kesimler tarafından keyfi bulunduğuna da işaret edilen Times'ın başyazısında, "bu durum da tehlike altındaki bir demokrasinin kendisini savunması olarak algılanmalı" denildi.

Laik kesimdeki bazı rahatsızlıklara da dikkat çekilen makalede, "AK Parti ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gizli bir gündemi varsa da bunu çok iyi sakladığı" savunuldu. Görünen delillerin ise Erdoğan'ın kendisini iktidara getiren demokrasiye inanan ve Avrupa'ya dönük bir politikacı olduğuna işaret ettiği belirtilen makalede, Erdoğan'ı eleştirenlerin bazılarının İslama olduğu kadar Avrupa ve demokrasiye de düşmanca bir tutum beslediği öne sürüldü.

Başbakan Erdoğan'a, "Anadolu'nun içinde yaşayanlar kadar Türkiye'nin kimliği ve zenginliğini temsil eden eğitimli kentliler ve entelektüelleri de yanında tutması gerektiği yolunda" uyarıda bulunan Times, Başbakanın kamu sektöründe yapılan atamalarda şeffaflık ve liyakat prensibini esas alması gerektiğini yazdı.

"Ben başımı örtüyorum, beynimi değil"

Times2 adıyla yayımlanan ekin kapağında "kışkırtan kumaş" başlığıyla, Türkiye'de yaşanan başörtüsü tartışmalarına dikkat çekildi. Üç tam sayfaya yayılan bu haberde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül ile yapılmış mülakata yer verildi. Hayrünnisa Gül'ün konuya kişisel özgürlükler temelinde yaklaştığı ve röportajı yapan Times'ın bayan muhabirine "Ben sizi sarı saçlarınızın açık olmasından dolayı yargılamıyorum. Ben başımı örtüyorum, beynimi değil" dediğine dikkat çekildi.

Laiklerin kendisinden korktuğuna dair bir soru üzerine de Bayan Gül'ün Times muhabirine, "Siz benden korkuyor musunuz?" sorusunu yönelttiği belirtilen haberde, Hayrünnisa Gül'ün "Başörtüsünün bir kadına zorla giydirilebileceğine inanmıyorum. İran'da bunu yaptılar. Ama Türkiye farklı bir toplum. Ailelerin içinde de bu konuda farklı tavırlar var. Biz kişilerin bu farklı tercihlerine alışığız" sözlerine yer verildi.