Seçim sonuçları hayal kırıklığını gösterdi

Obama, "Seçimler, benim açımdan, daha iyi iş çıkarmam gerektiğini ortaya koydu" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Başkanı Barack Obama, dün düzenlenen ara seçimlerin, Amerikalıların ekonomik toparlanmanın hızına dair duydukları hayal kırıklığını gösterdiğini söyledi.

Obama, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, Demokratlar ve Cumhuriyetçilerin, ülkenin karşı karşıya olduğu zorlukları çözebilmek için şimdi ortak zemin yaratmaları gerektiğini belirtti.

Demokratların seçimlerde uğradığı yenilgiyi Amerikan ekonomisinin içinde bulunduğu duruma bağlayan Obama, politikalarının istihdamın artırılması konusunda yeterli verimi ortaya koyamadığını itiraf etti.

Obama, yönetiminin ekonomiyi istikrarlı hale getirdiğini ve özel sektör işe alımlarını da desteklediğini vurgulayarak, "Ancak Amerikan halkı henüz bu ilerlemeyi hissetmedi ve dün bize bu mesajı verdi. Bu durum, Demokratların dünkü seçimlerde yenilgisine neden oldu" dedi.

"Sorumluluğu alıyorum"

"Yapmamız gerektiği kadar ilerleme sağlayamamış olduğumuz gerçeğinin sorumluluğunu almam gerektiğini düşünüyorum" ifadesini kullanan Obama, "Başkan olarak, istihdam artışını daha hızlı bir şekilde yeniden tesis edememenin sorumluluğunu alıyorum. Eğer şu anda işsizlik oranları yüzde 9,6 yerine yüzde 5 olsaydı, o zaman halkın politikalara karşı güveni de daha fazla olurdu" diye konuştu.

Obama, birlikte nasıl ilerleme sağlayabilecekleri hususu üzerinde kafa yormak için her iki partinin üyeleriyle biraraya gelmeye çok istekli olduğunu, iki parti arasında bazı kilit konulardaki görüş farklılıklarından dolayı bunun kolay olmayacağını belirterek, "Aramızdaki bütün farklılıkları giderebileceğimizi ya da bütün anlaşmazlıklarımızı çözebileceğimizi iddia etmiyorum" dedi.

Başkan Obama, "Seçimler, benim açımdan, daha iyi iş çıkarmam gerektiğini ortaya koydu" ifadesini kullandı.

2 Türk kökenli aday kazandı

ABD'de düzenlenen ara seçimlerde yerel düzeyde yarışan 5 Türk adaydan ikisi seçimleri galip bitirdi.

Amerika Türk Koalisyonu Siyasi Eylem Komitesinden (TC-USA PAC) yapılan açıklamaya göre, Hakim Jay Karahan, büyük oy farkıyla, Teksas eyaletinin Houston kentinde Harris ilçesi 8'inci Mahkeme Başyargıçlığına seçildi. John Alpay da California'nin San Clemente seçim bölgesi Capistrano Birleşik Eğitim Bölgesi 3'üncü Bölge Meclisi üyeliğine seçilmeyi başardı.

Karahan ve Alpay ile birlikte, ABD'de seçim kazanarak çeşitli görevlere gelen Türk asıllı Amerikalıların sayısı üçe çıkmış oldu. Esin Bushe de Illinois eyaletinin Naperville kentinde belediye meclis üyesi olarak görev yapıyor.

TC-USA PAC Mali İşler Sorumlusu Lincoln McCurdy, Karahan ve Alpay'ın başarılarından "olağanüstü gurur" duyduklarını söyledi.

California ve Maryland'de çeşitli yerel görevler için yarışan üç Türk asıllı Amerikalı Yunus Aksoy, Osman Bengür ve Timur Taluy ise seçimleri galip bitiremedi.

McCurdy, seçimlerde yarışan 5 Türk adayın tümünden, Türk Amerikan toplumunun Amerikan siyasi arenasındaki varlığını güçlendirmeye katkı sağlama adına harcadıkları zaman ve yürüttükleri yoğun kampanya faaliyetlerinden dolayı gurur duyduklarını ifade etti.

Lincoln McCurdy, "Onlar, bir Türk Amerikalının eninde sonunda ulusal düzeydeki bir göreve seçilebilmesinin zeminini hazırlayarak, Türk-Amerikan aktivizminin uzun yolculuğunda ilk önemli adımı temsil ediyorlar" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir