Sefarad Yahudilerine İspanyol vatandaşlığı

İspanya, sınırdışı ettiği Sefarad'ları 522 yıl sonra vatandaş olmaya çağırdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MADRİD  - İspanya'da sağ görüşlü hükümet, 1492 yılında Engizisyon mahkemelerinin kararıyla sınırdışı edilen Sefarad yahudilere çifte vatandaşlık verme kararı aldı. 

Yahudi cemaatine yakın olan ve Kudüs'te Samuel Toledano ödülünü alan İspanya Adalet Bakanı Alberto Ruiz Gallardon'un girişimiyle hazırlanan Sefarad'lara çifte vatandaşlık verilmesini kolaylaştıran yasa tasarısı 14 Şubat'ta Bakanlar Kurulu'nda kabul edildi. Meclis ve Senato'dan geçtikten sonra yürürlüğe girecek tasarı gereği, İspanya'daki Yahudi Toplumları Federasyonu Genel Sekreterliğinden veya bir Yahudi cemaati liderinden alınacak sertifika İspanyol vatandaşlığı için yeterli olacak. 

Adalet Bakanı Gallardon, Sefarad'ların sınırdışı edildiği dönem için ''İspanyol tarihinin en önemli hatalarından biriydi'' açıklamasında bulundu. Sefarad İspanyolcası konuşan yaklaşık 250 bin kişi olduğunu söyleyen Gallardon, ''Onlarla ilişkilerimiz hiç kesilmedi, asla unutmadılar. İspanya ne kadar fazla demokratik, diyalogçu ve toleranslı olduysa ilişkiler de o kadar yoğun oldu'' dedi. 

Çifte vatandaşlık hakkından yararlanmak isteyen Sefarad'ların yasanın çıkma tarihinden sonra 2 yıl içinde başvuru yapması gerekirken, gerekli görülmesi halinde İspanyol hükümeti çifte vatandaşlık hakkını bir yıl uzatacak. 

Geçmiş Jose Luis Rodriguez Zapatero hükümetinde de Sefarad'ların vatandaşlık edinmesi için bazı kolaylıklar başlatılmıştı. Yürürlükteki uygulamayla kökenlerinin İspanya'dan geldiğini ispat eden ve 2 yıl İspanya'da yaşayan Sefarad'lara İspanyol vatandaşlığı verilmesi hakkı tanınırken, bu uygulamayla Türkiye'de yaşayan Sefarad'lardan da İspanyol vatandaşlığına geçenler oldu. 

Çifte vatandaşlık hakkı ile 3,5 milyona yakın Yahudinin İspanyol vatandaşlığı alacağı tahmin edilse de Yediot Ahronot ve Haaretz gibi İsrail gazeteleri İspanya'daki ekonomik kriz ve yüzde 26'yı geçen işsizlik oranının bu ülkeyi Yahudiler için cazip kılmadığını öne süren yazılar yayınladı. İsrail basını, Avrupa'da çifte vatandaşlık almak isteyen Yahudilere Almanya ve Polonya'da daha çok kolaylık sağlandığını öne sürdü.  

 

 

 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir