Şi ile Trump bir araya geldi

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile ABD Başkanı Donald Trump yemekte bir araya geldi. Şi, "ABD ve Çin’in rakip değil ortak olarak kalması konusunda hem fikiriz." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, 3 günlük resmi ziyaret kapsamında dün Çin'e gelen ABD Başkanı Donald Trump onuruna başkent Pekin'deki Büyük Halk Salonu'nda yemek verdi. Yemekte, Çin Komünist Partisi (ÇKP) Politbüro Daimi Komitesi üyeleri de hazır bulundu.

Çin Devlet Başkanı Şi, burada yaptığı konuşmada, iki ülkenin ortak kalkınmayı teşvik etme ve küresel barışı destekleme sorumluluğunu yerine getirdiğini işaret ederek, bu iki ülkenin ortak çıkarlardan daha fazlasını paylaştığını söyledi.

Taraflar arasındaki ilişkilerin stratejik boyutunun ve küresel etkisinin büyümeye devam ettiğini belirten Şi, "ABD ve Çin’in rakip değil ortak olarak kalması konusunda hem fikiriz." diye konuştu.

Çin Devlet Başkanı Şi, Çin ve ABD'nin ilişkilerinde belirli sorunlar olmasına karşın bu ilişkilerin büyümesi için de büyük potansiyel olduğuna dikkati çekerek, "İki ülke ilişkilerinin tarihinde yeni bir dönem yazabilir, insanlığa daha iyi bir geleceğin sunulmasına katkıda bulunabiliriz." ifadelerini kullandı.

Geçen ay yapılan ÇKP'nin 19. Ulusal Kongresi'ne de değinen Çin lideri Şi, kongrenin Çin’in ABD ve diğer ülkelerle iş birliği için daha fazla fırsatlar getireceğini belirtti.

ABD Başkanı Trump da hem Çin hem de ABD için mükemmel bir vizyon geliştirebileceklerine güveninin tam olduğunu vurguladı.

Trump ayrıca "Farklı yerlerden ve uzak diyarlardan gelmemize rağmen, Doğu ve Batı'yı birbirine bağlayan çok şey var. Amerikan ve Çin halklarının, çocuklarımızın rüyasını, atalarımızın uğrunda canını ortayı koyduğu bir geleceği, daha güvenli ve barışçıl dünyayı gerçekleştirebilmemiz için ilham olmasını umuyorum.“ temennisinde bulundu.

Trump, 13 günlük Asya turu çerçevesinde önce Japonya ve Güney Kore'de temaslarda bulunmuş, dün Pekin'e gelmişti. Trump, Devlet Başkanı Şi'nin ikinci dönem liderliğe seçildiği Çin Komünist Partisi (ÇKP) 19. Ulusal Kongresi'nden sonra bu ülkeyi ziyaret eden ilk lider oldu.

Trump, yarın Çin'deki temaslarını tamamlayarak, Asya turunun 4. ayağı olan Vietnam'a geçecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir