Siemens’in Türkiye’deki Ar-Ge faaliyetleri artıyor

Hannover Sanayi Fuarı 2015’te ‘endüstri 4.0’a yönelik yeni yazılım ve çözümlerini sergileyen Siemens’in Türkiye’deki Ar- Ge çalışmaları artıyor. Şirketin fuarda görücüye çıkardığı ürünlerin birçoğu Türkiye’deki Ar- Ge çalışmalarıyla üretildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AYSEL YÜCEL

HANNOVER - Alman teknoloji devlerinden Siemens, ‘endüstri 4.0’a yönelik yeni yazılım ve çözümlerini Hannover Sanayi Fuarı 2015’te görücüye çıkardı. Siemens’in Türkiye’deki üretim ve Ar-Ge çalışmalarının giderek artırdığına dikkat çeken Siemens Türkiye Otomasyon Sistemleri Ürün Yöneticisi Kemal Karaatlı, fuardaki birçok ürünün yazılım ve işletim sistemlerinin Türkiye’deki Ar-Ge departmanında yapıldığını vurguladı. 

Siemens’in son açıkladığı mali raporuna göre 2013 mali yılında şirketin toplam satış geliri 75.9 milyar euro, net kârı ise 4.2 milyar euroya ulaştı. Siemens Türkiye Otomasyon Sistemleri Ürün Yöneticisi Kemal Karaatlı, Siemens’in her yıl kazancının yüzde 5’ini Ar-Ge’ye ayırdığını söyledi. Türkiye’nin Siemens’in Ar-Ge faaliyetlerindeki payının giderek arttığını ifade eden Karaatlı, şunları kaydetti: “Türkiye Siemens Global için çok önemli bir ülke. Türkiye gelişen bir ülke olarak dikkat çektiği gibi, coğrafik konumuyla da Siemes için önemli bir ülke. Türkiye’de Siemens için 3500’e kişi çalışıyor. Türkiye’deki fabrikalarımızdan dünyaya üretim yapıyoruz. Türkiye’deki Ar-Ge departmanımızdaki Türk mühendis sayısı ise 150’ye ulaştı. Bu fuarda lanse edilen ürünlerin bazıları da Siemens Türkiye’de yapıldı. Yani, dünyaya lanse edilen ürünlerin yazılım ve işletim sistemleri Türkiye’de hazırlanıyor.” 

13-17 Nisan tarihleri arasında düzenlenen fuarda en büyük standı açan Siemens; Borusan Güç, Ömel, Anot ve Anka gibi Türkiye’deki çözüm ortaklarının temsilcilerini de fuarda ağırlayarak, elektrifikasyon, otomasyon ve dijitalleşme konularındaki yeni teknolojilerini bayilerine tanıttı. Siemens ayrıca, Ar-Ge çalışması Türkiye’de yapılan ve haziran ayında piyasaya çıkacak olan 1500C ve 1200F teknoloji ürünlerini de fuarda katılımcılarla paylaştı. Diğer birçok firma gibi Siemens’in de bu fuarda odaklandığı konunun ‘endüstri 4.0’ olduğunu belirten Siemens Türkiye Otomasyon Sistemleri Ürün Yöneticisi Kemal Karaatlı, endüstri 4.0’da ön plana çıkan ‘dijital fabrika’ konseptinde Siemens’in yazılım ve ürünleriyle etkin bir rol oynadığını vurguladı. 

Dijital Fabrika, bir fabrika kurulmadan önce tüm bileşenlerinin bilgisayar ortamında uygun yazılımlarla tasarlanarak fabrikanın çalıştırılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi olarak tanımlanıyor. Bu yazılımlarda üretim tesisleri ve üretim süreçleri test ediliyor, bakım onarım çalışmaları planlanıyor, şirketin üretkenliği ve karlılığı gözlemleniyor. Kısacası fabrikanın kendisi ortada yokken fabrikanın nasıl çalıştığı gözlemleniyor ve en iyi çalışma sisteminin kurulması için gerekli önlemler alınıyor. Bu sayede fabrikada istenilen değişiklikler yapılabiliyor ve sonradan çıkacak sorunların önüne geçilebiliyor. Siemens, dijital fabrika konseptine yazılım ve ürünleriyle çözüm sunuyor. Siemens’in otomasyonda bütünlük anlamına gelen TIA (Totally Integrated Automation) kapsamındaki yazılımı sayesinde çıkan bütün ürünlerin daha esnek ve kolay bir şekilde hazırlanabildiğine vurgu yapan Karaatlı, “Bu yazılım PLC adı verilen kontrol ünitesini destekliyor ve ortaya dijital fabrika çıkıyor” dedi. 

Dijitalleşmeyen kopacak 

Artık rekabetçi olmak için dijital sistemlere geçmenin şart olduğunu ifade eden Karaatlı şunları söyledi: “Sistemlerini yenilemeyip endüstri 4.0’daki avantajlardan yararlanmayan firmalar, bir süre sonra rekabet ortamından yavaş yavaş kopmaya başlayacak. Dünyada hızla firmalar dijital fabrika konseptine doğru gitmeye başlıyor. TIA dediğimiz teknoloji Türkiye’de kullanılmaya başlandı. Endüstri 4.0’a bugün birçok sektörde ilgi duyuluyor. Burada amaç kısa sürede hatasız ve düşük maliyetli bir üretime geçebilmek. Mesela TIA konsepti ile mühendislik maliyetlerini yüzde 30 aşağıya çekiyorsunuz. Türkiye’de otomotiv sektörünü yaygın bir şekilde kullanıldığını görüyorum. Çünkü otomotiv sektörü hızlı bir sektör. Çok kısa zamanda bir ürünü pazara sunmanız gerekiyor.”

‘Avrupalılar Türk partnerlerimizi tercih ediyor’

Türkiye’de anahtar teslim çözüm sunan partnerlerini de fuarda ağırladıklarını belirten Karaatlı, “Her yıl farklı çözüm partnerimizi bu fuarda ağırlayarak, fuarlardaki yenilikleri ve teknolojinin nerelere ulaştığını görmelerini sağlıyoruz. Partnerlerimiz geri döndüklerinde müşterilerine bu yeni teknolojilerle hizmet sunuyorlar. Bizim Türkiye’deki çözüm partnerlerimiz Avrupa’daki birçok çözüm partnerinden teknolojik olarak daha fazla yenilikleri takip edebiliyor. Birçok ürünlerini en son ürün ve çözümlerle sağladıkları için yurtdışı firmaları bizim Türkiye’deki çözüm partnerlerimizle işbirliği yapabiliyorlar. Avrupa kökenli firmaların Ortadoğu Bölgesi, Türki cumhuriyetler ya da K. Afrika’da projeleri varsa bizim parterlerle iletişme geçip işbirliği yapabiliyorlar” şeklinde konuştu.