Sikorsky'den Türkiye'ye 8 milyar dolarlık vaat
Sikorsky Aircraft Stratejik Ortaklıklar Başkan Yardımcısı Stephen Estill, S-70i helikopterlerinin Türkiye'de üretilmeye son derece uygun olduğunu belirtti.
İSTANBUL - Sikorsky Aircraft Stratejik Ortaklıklar Başkan Yardımcısı Stephen Estill, S-70i helikopterlerinin Türkiye'de üretilmeye son derece uygun olduğunu belirterek, "Minimum 200 helikopteri ihraç pazarlarımız için Türkiye'den almayı vaat ediyoruz. Bu, Türkiye'deki şirketler için 8 milyar dolarlık bir iş hacmi yaratacaktır" dedi.
IDEF'09 Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı'nın gerçekleştirildiği TÜYAP Beylikdüzü'nde, Türkiye Genel Maksat Helikopter Tedarik Projesindeki iki aday firmadan biri olan Sikorsky tarafından düzenlenen basın toplantısında konuşan Estill, şirketin faaliyetleri hakkında bilgi verdi.
"Bizim ortaklarımız arasında Türkiye'ye ihtiyacımız var" diyen Estill, 2009 yılındaki temel hedeflerinin büyüme, mükemmeliyete ulaşma, teknolojik liderlik ve küreselleşme olduğunu ifade etti.
Estill, "2009'a kadar 5 yılda yüzde 23 oranında büyüdük. 2008 yılında 4,8 milyar dolar gelir elde ettik. 2009 sonunda gelirimizin 6,5 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Lojistik helikopterlerde duraklama olsa bile askeri alanda talep sürekli büyüyor. Birkaç yıl daha böyle gideceğini düşünüyoruz" şeklinde konuştu.
Sikorsky'nin, sadece ürünlerini satmak yerine, müşterileriyle bir ortaklık geliştirme ve işbirliğini uzun yıllara yayma stratejisi güttüğüne işaret eden Estill, Sikorsky'nin üretiminin yüzde 51'inin ABD dışında gerçekleştirildiğini, dış ülkelerin üretim kapasitesinin daha da artırılacağını anlattı.
Estill, sözlerini şöyle sürdürdü:
"S-70i helikopterlerimiz, Türkiye piyasasında üretilmeye son derece uygun. Minimum 200 helikopteri ihraç pazarlarımız için Türkiye'den almayı vaat ediyoruz. Türkiye'ye International Black Hawk'ın üretimini öneriyoruz. Türkiye için T-70 blackhawk versiyonu, ihracat için S-70i versiyonu üretilebilir. Bu Türk şirketleri için 8 milyar dolarlık bir iş hacmi yaratacaktır. Türkiye Black Hawk'a büyük yatırım yapmıştır. Eğitimler de verilmiştir. Başka yerde yatırım yapmak yerine International Black Hawkımızı Türkiye'ye getirmekten yanayız. Helikopterlerin tamir ve bakımlarının da Türkiye'de yapılmasını sağlayabiliriz."
"ABD şirketleri Türkiye ile işbirliğine hazır"
ABD'nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey de uzun yıllardır birçok ABD firmasının Türkiye'deki şirketlerle işbirliği içinde olduğunu belirtti.
Irak'ın hem kuzeyindeki dağlarda, hem güneyindeki çöllerde Sikorsky helikopterlerinin aktif şekilde çalıştığını kaydeden Jeffrey, ABD Başkanı Barack Obama'nın da Türkiye ile yüksek teknoloji konusunda işbirliğini geliştirme isteğini dile getirdiğini aktardı.
Jeffrey, "Türkiye'de üretilen kuyruk konisi geçtiğimiz günlerde Polonya'ya ihraç edildi. Daha fazla da kuyruk konisi üreteceğiz. Yazılım konusunda da çalışmalarımız devam edecek" diyerek, ABD şirketlerinin her zaman Türkiye ile işbirliğine hazır olduğunu söyledi.
Savunma Sanayii Müsteşarı Murat Bayar da Türkiye'nin Sikorsky ile uzun yıllardır çalıştığını ve sadece tedarikçi ilişkisinin ötesinde bir ortaklıktan söz edilebileceğini belirterek, "İleriye baktığımızda daha derin ve güçlü işbirliği arzu ediyoruz ve Sikorsky de bu konuda adımlarını attı" diye konuştu.
Hem Türkiye'de, hem de içinde bulunduğu bölgede bu helikopterlere ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Bayar, ABD ve Türk şirketleri arasında işbirliğinin, her iki ülkenin hükümetleri tarafından da desteklendiğine işaret etti.
TAI ile kuyruk konisi üretimi
Toplantı kapsamında Tusaş Havacılık ve Uzay Sanayi'nin (TAI) Polonya'da üretilecek S-70i Black Hawk helikopterleri için ilk kuyruk konisinin bu ayın başında teslim etmesi nedeniyle bir kutlama da gerçekleştirildi.
TAI Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, burada yaptığı konuşmada, Sikorsky ile 15 yıldır iş yaptıklarını belirterek, "Sikorsky için yaptığımız iş birkaç 100 bin dolarla başladı. Bu rakam 3 yıl önce aylık 1 milyon dolardı. Şimdi haftada 1 milyon dolar haline geldi. Bu vizyonla devam edersek, günlük 1 milyon doları geçeceğini söyleyebiliriz" dedi.
Verilen bilgiye göre, PZL Mielec'in 2007 yılında satın alınmasından itibaren S-70i helikopterlerinin burada üretilmesi planlanmıştı. İlk S-70i Black Hawk helikopterinin 2010 yılı sonunda teslim edilmesi planlanıyor ve yılda 36 adet üretilmesi beklenen bu ürünün TAI için önemli bir üretim payı yaratması bekleniyor.
Şanzıman üretimi
Toplantıda ayrıca, International Black Hawk helikopteri şanzıman sisteminin Türkiye'de imalatı için Alp Havacılık ile ön çalışma anlaşması imzalandı.
Estill, imza töreni sırasında yaptığı konuşmada, şunları kaydetti:
"Bu anlaşmanın icra edilmesi, International Black Hawk helikopterlerinin şanzıman sistemleri için gerekli olan önemli teknolojinin transferini de sağlayacaktır. Bu anlaşma, Sikorsky'nin Türkiye'de üretilecek Genel Maksat Helikopter Programı çerçevesinde teklif etmiş olduğu Black Hawk helikopteri üretiminde Alp Havacılık'ın son derece değerli bir tedarikçi olduğunu göstermektedir."
Yazılım konusunda ortak yatırım
Sikorsky, MilSOFT ICT şirketi ile de filo yönetimi yazılımlarının geliştirilmesi, pazarlanması ve destek hizmetlerinin verilmesi konusunda ortak yatırım yapmak amacıyla bir mutabakat anlaşması imzaladı.
Verilen bilgiye göre, merkezi Ankara'da olacak bu ortak yatırım, detaylı bakım, gelişmiş teşhis modüllerine sahip malzeme yönetimi araçları, elektro teknik kullanım kılavuzlarının, tanklar, insansız hava araçları, gemiler ve kara taşıtları gibi her türlü ileri teknoloji silah sisteminin kullanımına yönelik web tabanlı eğitim verecek gelişmiş yazılım çözümleri sunacak.