Şili'de bilanço ağırlaşıyor

Depremde ölü sayısı 700'ü aştı; felaketinin ardından yağma olayları görüldü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SANTİAGO - Şili Devlet Başkanı Michelle Bachelet, depremde ölenlerinin sayısının 708'e yükseldiğini açıkladı.

Devlet Başkanı, düzenlediği basın toplantısında, 8,8 büyüklüğündeki depremden en çok etkilenen Maule ve Biobio bölgelerinde ''istisnai durum'' uygulanmasına karar verildiğini de belirterek, depremin vurduğu yerlerde halka gıda yardımı dağıtılmasına başlanacağını duyurdu.

Bu arada, depremin ardından kapatılan Santiago uluslarası havaalanına seferlerin başladığı bildirildi.

Devlet televizyonundan yapılan açıklamada, ülkenin en büyük havayolu olan LAN'a ait uçakların havaalanına iniş yapmaya başladığı duyuruldu.

Öte yandan,  ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın Latin Amerika turu çerçevesinde Şili'ye yapacağı ziyaret planında bir değişiklik olmadığı bildirildi.

Dışişleri bakanlığından bir yetkili, "Planlandığı gibi Şili'ye gideceğiz ancak oradaki programımızda değişiklik yapabiliriz" dedi.

6,2 büyüklüğündeki artçı sarsıntı korkuttu

ABD Jeofizik Enstitüsü (USGS), Şili'de 8,8 büyüklüğündeki depremin ardından dün akşam ülkenin orta kesiminde 6,2 büyüklüğünde yeni bir artçı sarsıntının meydana geldiğini duyurdu.

Enstitü, sarsıntının merkez üssünün, Talca kentinin 109 kilometre kuzeydoğusunda yerin 35 kilometre altı olarak açıkladı.

USGS, bu son artçı depremin, dün gün içinde, Şili kıyılarında 6,1 büyüklüğündeki artçı sarsıntının ardından, meydana gelen ikinci sarsıntı olduğunu kaydetti. Enstitü, 6,1 büyüklüğündeki artçı sarsıntının merkez üssü Talca kentinin 63 kilometre kuzey olarak açıklamıştı.

Şili'de cumartesi meydana gelen depremin ardından on kadar artçı deprem meydana geldi.

Yağmacılara karşı ordu görevlendirildi

Şili Devlet Başkanı Michelle Bachelet, ülkeyi sarsan deprem felaketinin ardından ortaya çıkan yağma olaylarına karşı polise yardımcı olması için ordunun da görevlendirildiğini bildirdi.

Bachelet, depremin ardından marketlerin, benzin istasyonlarının, eczanelerin ve bankaların yağmalandığı Concepcion kentinde orduya yetki veren bir kararnameyi imzaladığını açıkladı.

Devlet Başkanı, Şili'nin, diğer ülkelerden yapılan bazı yardım tekliflerini kabul edebileceğini de belirterek, ülkenin, kurtarma ekiplerinin yanı sıra sahra hastanelerine, geçici köprülere, su temizleme tesislerine ve hasar tespit uzmanlarına ihtiyacı olduğunu söyledi.

Bu arada, Şili Savunma Bakanı Francisco Vidal, donanmanın depremin hemen ardından tsunami uyarısında bulunmayarak hata yaptığını da açıkladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir