ŞİÖ'nun üye sayısı sekize çıktı

Pakistan ve Hindistan, Kazakistan'da gerçekleştirilen zirvede Şangay İşbirliği Örgütü'ne tam üye oldu. Böylece örgütün üye sayısı sekize çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Pakistan ve Hindistan, Kazakistan'ın başkenti Astana'da gerçekleştirilen Şangay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Devlet Başkanları Zirvesi'nde örgüte tam üye olarak kabul edildi.

Rusya Devlet Başkanı Putin, zirvede yaptığı konuşmasında, ŞİÖ'yü genişletme kararının 2015'te Rusya'da yapılan Ufa zirvesinde alındığını hatırlatarak, "İki yıl içinde Hindistan ile Pakistan tüm gerekli şartları ve prosedürleri yerine getirdi." dedi.

Ayrıca Putin, ŞİÖ'nün genişlemesinin siyasi, ekonomik, insani alanlarda etkin olmasını sağlayacağına işaret ederek, örgütün bölgede uluslararası süreçlerde daha aktif rol oynaması için ek imkanlar oluşturacağını kaydetti.

ŞİÖ'nün üye sayısı Hindistan ve Pakistan'ın katılımıyla 8'e çıktı.

Navaz Şerif: Tarihi bir gün

Ülkesinin ŞİÖ üyeliğinin "tarihi bir gün" olduğunu belirten Pakistan Başbakanı Navaz Şerif de, önümüzdeki yıllarda ŞİO'nun Asya Pasifik, Doğu Asya, Batı Asya ve Atlantik bölgeleri arasında güçlü bağların kurulmasına öncülük edeceğini söyledi.

Şerif, "ŞİÖ bize güven inşa etme ve ortak refahın gözetildiği ekonomik kalkınma için güçlü bir zemin sunuyor. Dahası terörizmle mücadele, silahlanmanın azaltılması, yoksulluğunun önüne geçilmesi, salgın hastalıklarla mücadele ve iklim değişikliğinin önlenmesi için de bize yardım ediyor." diye konuştu.

Türkiye diyalog ortağı

ŞİÖ, 2001 yılında Kazakistan, Kırgızistan, Çin, Rusya, Tacikistan ve Özbekistan tarafından kuruldu. Örgüt, üye devletler arasında siyasi, ticari, ekonomik, bilim, kültür, eğitim ve başka alanlarda karşılıklı iş birliği ve güveni pekiştirmeyi amaçlıyor.

Türkiye 6-7 Haziran 2012'de Pekin'de düzenlenen ŞİÖ Devlet Başkanları Zirvesi'nde oybirliğiyle diyalog ortaklığına kabul edilmişti.

Sekretaryası Çin'in başkenti Pekin'de bulunan ŞİÖ'nun, 8 üyesinin yanı sıra 4 gözlemcisi ve 6 diyalog ortağı bulunuyor.

Örgütün gözlemci ülkeleri, Afganistan, Belarus, İran ve Moğolistan iken, Türkiye, Azerbaycan, Kamboçya, Nepal, Sri Lanka ve Ermenistan diyalog ortakları arasında yer alıyor.