Sırada İrlanda mı var?

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Portekiz'in kredi notunu 4 basamak birden düşürmesi İrlanda'yı da etkiledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DUBLİN  - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Portekiz'in kredi notunu 4 basamak birden düşürmesi İrlanda'yı da etkiledi.

Gelişmeleri basına değerlendiren ekonomistler, sıradakinin İrlanda olabileceğine dair kaygılarını dile getirerek, bunun, uluslararası yatırımcıların güvenini yeniden kazanmaya çalışan İrlanda için yeni bir tehdit oluşturacağını söyledi.

İrlanda'nın kredi notunun "yatırım yapılamaz" seviyeye çekilmesinden endişe eden ekonomistlere göre, Portekiz'in durumuyla ilgili gerekçelerin İrlanda'ya da yöneltilmesi durumunda, benzer bir sonuç kaçınılmaz olacak.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, nisan ayında İrlanda'nın kredi notunu "Baa1"den "Baa3"e indirmiş, kredi notu görünümünü ise negatifte bırakmıştı.

Moodys'in Portekiz'in kredi notunu "Baa1"den "Ba2"ye düşürmesi, bu gelişmenin durumu daha da kötüleştireceğini düşünen AB liderlerinin sert eleştirilerine neden olmuştu.

Moody's, 4 Portekiz bankasının kredi notlarını düşürdü

Bu arada Moody's, dört Portekiz bankasının devlet garantili borçlanma kağıdı kredi notlarını düşürdü.

Kuruluştan yapılan açıklamaya göre, Caixa Geral de Depositos (CGD) ve Banco Espirito Santo'nun (BES) kredi notlarını üç basamak birden düşürerek "Ba1"e çekerken, Banco Comercial Portugues (BCP) ve Banco Internacional do Funchal'ın notlarını dört kademe birden düşürerek "Ba2" seviyesine indirdi, söz konusu bankaların görünümlerini ise "negatif" olarak belirledi.

Moody's, notları düşürülen dört bankanın kredi not görünümünün "negatif" olarak belirlenmesinin bir kaç hafta içinde durumlarının tekrar değerlendirileceği anlamına geldiğini ifade etti.

Moody's dün yaptığı açıklamada, Portekiz'in "Baa1" olan uzun vadeli kredi notunu dört kademe birden düşürerek "Ba2"ye indirdi, kredi notu görünümü de "negatif" olarak belirledi.

Kuruluş, Portekiz'in ikinci bir kurtarma paketine ihtiyaç duyabileceği uyarısında bulunurken, Portekiz'in 2013 yılının ikinci yarısından itibaren ve sonrasında sermaye piyasalarından sürdürülebilir oranlarda borçlanmasının mümkün olmayabileceği ihtimalinin arttığını belirtti.

Moody's'in dünkü kararının ardından Lizbon Borsası önemli kayıplar yaşarken, Portekiz devlet tahvillerinin ortalama getirisinde de ciddi bir artış gözlendi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir