Sisi demokrasiye ihtimal vermedi

Mısır'daki 3 Temmuz askeri darbesinin mimarı Abdulfettah es-Sisi, "Tam bir demokrasiye ulaşmamız 20-25 yıl belki de daha fazla zaman alabilir" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAHİRE - Mısır'da 3 Temmuz askeri darbesini gerçekleştiren eski savunma bakanı ve cumhurbaşkanı adayı Abdulfettah es-Sisi, "Tam bir demokrasiye ulaşmamız 20-25 yıl belki de daha fazla zaman alabilir" dedi.

Mısır'da El-Ahram, El-Vefd ve Eş-Şuruk gazeteleri Sisi'nin gazete yönetim kurulu başkanları ve genel yayın yönetmenleriyle yaptığı görüşmeyi sayfalarına taşıdı.

Mısır halkının talebi doğrultusunda aday olduğunu ifade eden Sisi, halkın kendisine "git" demesi halinde yönetimi bırakacağını belirterek, "Halk yönetimi bırakmamı isterse, bırakırım. Ülke tehlikede olduğu için beni aday olmaya çağıran halktı. Onları geri çevirmem erkekliğe, mertliğe sığmazdı" dedi.

Sisi, ülkede tam bir demokrasi ortamının oluşması için 25 yıldan fazla süreye ihtiyaç duyulduğunu dile getirerek,  "Sorunumuz, Batı ülkelerinde yüzyıllardır süren yerleşik demokrasi görüntüsünü istiyor olmamız. Bunu yaparak kendimize zulmediyoruz. Tam bir demokrasiye ulaşmamız 20-25 yıl belki de daha fazla zaman alabilir" diye konuştu. 

Hüsnü Mübarek'in devrilmesiyle sonuçlanan 25 Ocak 2011 ve Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin darbeyle görevinden uzaklaştırıldığı 30 Haziran halk ayaklanmalarını hatırlatan Sisi,  söz konusu olayları demokrasi yolunda atılmış "dev adımlar" şeklinde niteledi.

Siyasal İslam konusuna da değinen Sisi, "Avrupalılar yüzyıllar önce din ile siyaseti birbirinden ayırdı. Mısır toplumunun büyük bir kısmı da siyasal İslam fikrine olumlu yaklaşmıyor" ifadelerini kullandı.

Sisi, darbe karşıtı gösteri düzenleyenler ve özellikle de Mursi taraftarlarına işaret ederek, şunları söyledi:

"Hiç kimse uzlaşıdan nefret etmez ancak şu ana kadar o kesimden bu yönde herhangi bir adım atılmadı. Öncelikle Mısır halkı ile sorunlarını halletmeli onlardan özür dilemeliler." 

Cumhurbaşkanlığı propagandası kapsamında, sosyal adalet ve muhtaçlara yardım konularına odaklanacaklarını kaydeden Sisi, ordunun ihtiyaç sahiplerine gıda yardımında bulunduğunu, bunun halkın çektiği sıkıntıyı bir nebze de olsa hafifleteceğini söyledi.

Gösteriler sebebiyle  turizmin durduğunu ifade eden Sisi şunları kaydetti:

"Çoğu kişi milyonlarca ailenin gösteriler, terör eylemleri şiddet olayları sebebiyle evine ekmek götüremediğini idrak edemiyor. Gösteriler sebebiyle turizm durdu. Bu nedenle özgürlükler ve ülke güvenliğini dengelemeliyiz. Özgürlük arayacak bir vatan bulamamaktan korkuyorum. "

Bu konularda ilginizi çekebilir