Skandal dinleme iddiasına soruşturma başlatıldı

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in cep telefonunun ABD istihbarat servisleri tarafından dinlenmiş olabileceğine tepkiler devam ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - Almanya'da istihbarat servislerini kontrol etmekle sorumlu Parlamento Kontrol Komitesi (PKGr) Başkanı Thomas Oppermann, Amerikalar tarafından aldatıldıklarını söyledi. 

PKGr özel oturumu öncesi açıklamada bulunan Oppermann, Almanya'nın egemenliğine ve vatandaşların temel haklarına saygı gösterilmesi gerektiğini ifade ederek, "Şansölye'nin cep telefonunu dinleyen, vatandaşların özel ve ticari iletişimini de dinler" dedi. 

Dinleme skandalının Hristiyan Birlik partileri ve Sosyal Demokrat Parti arasında başlayan koalisyon görüşmelerinde de konu edileceğine işaret eden Oppermann, bu casusluk skandalı aydınlatılmadan AB ile ABD arasında Serbest Ticaret Anlaşması'nın yapılamayacağını vurguladı. 

Merkel'in ne kadar dinlendiğine ilişkin bilgiye sahip olmadığını söyleyen Oppermann, eski Başbakan Gerhard Schröder'in, özellikle Irak Savaşı döneminde dinlenip dinlenmediğinin aydınlatılmasını istedi. 

Alman istihbarat servislerinden sorumlu Başbakanlık Dairesi Başkanı Roland Pofalla da Merkel'in cep telefonunun dinlendiği yönündeki iddiaların ardından kapsamlı inceleme başlatıldığını ve Oppermann'ı bilgilendirdiğini belirtti. 

Yeşiller Partisi Federal Meclis Üyesi Hans-Christian Ströbele de iddialarla ilgili olarak Başbakanı Merkel'in PKGr'yi bilgilendirmesi gerektiğini söyledi. 

Öte yandan Federal Savcılığın konuyla ilgili soruşturma başlattığı bildirildi. Karlsruhe kentinde bulunan Federal Savcılığın ilgili kurumlardan bilgi isteyeceği ifade edildi. 

Savcılığın soruşturma başlatmasının konunun ciddiye alındığını gösterdiği, soruşturma kapsamında Başbakanlık, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı ile istihbarat servislerinden bilgi isteyeceği kaydedildi. 

Öte yandan Bild gazetesinde yer alan haberde, Merkel'in cep telefonunun bugün uzmanlar tarafından istihbarat saldırıları konusunda incelenmeye alındığı bildirildi. Merkel'in cep telefonunda hangi bilgilerin takip edildiğinin henüz bilinmediğine, görüşmelerin dinlenmesinin ve kısa mesajların takibe alınmasının mümkün olabileceğine işaret edildi. 

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) eski sistem analisti Edward Snowden'ın birkaç ay önce yaptığı açıklamalar üzerine NSA'nın yıllarca dünya genelinde büyük çapta bilgi trafiğini takip ettiği ortaya çıkmıştı. 

Konu ABD Başkanı Barack Obama'nın haziran ayında Berlin'e yaptığı ziyarette de gündeme gelmişti. 

Bunun üzerine Almanya'da başlayan tartışmaların ardından Alman hükümeti, vatandaşların kitlesel olarak dinlemediği yönünde güvence vermişti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir