Snowden'a fahri doktora unvanı verilecek

Rostock Üniversitesinin, NSA'nın eski sistem analisti Snowden'a fahri doktora unvanı vermek için çalışma başlattığı belirtildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN  - Almanya'daki Rostock Üniversitesinin, ABD Ulusal Güvenlik Kurumu'nun (NSA) eski sistem analisti Edward Snowden'e fahri doktora unvanı vermek için çalışma başlattığı bildirildi. 

Felsefe Fakültesi Dekanı Hans-Jürgen von Wensierski, yaptığı yazılı açıklamada, Fakülte Konseyi'nin yaptığı oturumda Snowden'a fahri doktora unvanı verilmesi için oy çokluğu ile girişim başlatılması için karar aldığını ifade etti. 

Snowden'ın NSA'nın çalışmaları hakkında gizli belgeleri gazetecilere vererek NSA skandalını ortaya çıkardığını belirten Wensierski, böylelikle Snowden'ın önemli bir işlevi yerine getirdiğini kaydetti. 

Snowden'e fahri doktora unvanının verilmesi konusunun bir kurul bilimsel incelenmesinden geçirilerek değerlendirildiğine işaret eden Wensierski, kurulun Snowden'e fahri doktora verilmesini oy birliği ile tavsiye ettiğini belirtti. 

Öte yandan, Fakülte Konseyi'nin mayıs ayında yeniden bu kararı oylayacağı, sonucun olumlu çıkması durumunda Rostock Üniversitesi Rektörü ve Üniversite Senatosu'nun bu kararı onaylaması gerektiği kaydedildi. 

Federal Meclis'te kurulan NSA araştırma komisyonunda Snowden'ın dinlenmesi konusunda koalisyon hükümeti ile muhalefet arasında gerginlik devam ediyor. Kapalı gerçekleşen komisyon toplantısında muhalefet partilerin temsilcileri Snowden'ın komisyona davet edilmesini talep ederken,  hükümet temsilcileri Snowden'ın dinlenmesini öncelikli görmüyor. 

Sosyal Demokrat Partili komisyon üyesi Christian Flisek, koalisyon tarafının Snowden'ın dinlenmesin incelenmesi için önce federal hükümete başvuruda bulunmasını istediği, daha sonra komisyonun Snowden'ın davet edilmesi konusunda karar vermesini istediğini ifade etti. 

Muhalefet partileri ise koalisyon hükümeti temsilcilerinin Snowden'ın komisyona çağrılmasını Başbakan Angala Merkel'in Mayıs'da ABD ziyaretinin sonrasına bırakmak istediğini savundu. 

Yeşiller Partisi Milletvekili Konstantin von Notz, koalisyon hükümeti temsilcilerinin zamana oynamaması gerektiğini belirtti. 

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) eski sistem analisti Edward Snowden'ın geçen yılın ortalarında basına sızdırdığı belgelerle NSA'nın dünya genelindeki dinleme faaliyetleri ortaya çıkmıştı. Snowden'ın ifşa ettiği belgelerde NSA'nın Alman vatandaşlarını ve başta Başbakan Angela Merkel olmak üzere siyasetçilerini dinlediği iddia edilmişti. 

Alman Meclisi de NSA'nın dinleme faaliyetlerine ilişkin bir araştırma komisyonu kurma kararı almıştı. Araştırma komisyonu, ABD ve İngiltere istihbaratlarının Almanya'da yürüttüğü casusluk faaliyetlerini araştıracak. 

Bu konularda ilginizi çekebilir