SoftBank'tan ABD'de yatırım sözü

ABD Başkanı seçilen Trump, "Japonya'nın SoftBank'ı şirketler ve 50 bin kişilik yeni istihdam için ABD'de 50 milyar dolar yatırım yapmayı kabul etti." açıklamasında bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD’nin 45. Başkanı seçilen ve ocak ayında göreve başlayacak olan Donald Trump, Japon SoftBank'ın ülkesine 50 milyar dolar yatırım yapacağını açıkladı.

Trump, açıklamayı SoftBank CEO'su Masayoshi Son ile New York'taki Trump Tower'da yaptığı görüşmenin ardından Twitter üzerinden yaptı.

"Japonya'nın SoftBank'ı şirketler ve 50 bin kişilik yeni istihdam için ABD'de 50 milyar dolar yatırım yapmayı kabul etti" paylaşımında bulunan Trump, ikinci paylaşımında ise Son'ın "bu yatırımı başkanlık seçimlerini kendisi kazanmasa yapmayacaklarını söylediğini" aktardı.

Trump ve Son, görüşmelerinin ardından Trump Tower'ın lobisinde gazetecilere poz verdi. Son, bu esnada Trump'ı tebrik etmek için ziyarete geldiğini ifade etti.

İkili, görüşmelerinin detayları hakkındaki soruları ise yanıtsız bıraktı.

SoftBank, ABD'de faaliyet gösteren telekom şirketi Sprint'in yüzde 80'ini kontrol eden şirketin hisseleri, Trump'ın açıklamalarını takiben yüzde 2'nin üstünde değer kazandı.

Trump'ın ikinci istihdam atağı

Donald Trump, seçim kampanyası boyunca Çin olmak üzere Asya ülkeleri ve Meksika'ya kayan iş olanaklarını, yeniden ABD'ye getireceğini ve işsizliği düşüreceğini taahhüt etmişti.

Resmi olarak başkanlık koltuğuna oturmadan bu alandaki çalışmalarına başlayan Trump, geçen hafta Amerikalı klima üreticisi Carrier ile yaklaşık bin işçinin işten çıkarılmasını önleyecek bir anlaşma yapmıştı. Trump, bu anlaşmayı da sık sık kullandığı Twitter üzerinden duyurmuştu.

Gündeme oturan tweetler

Bununla birlikte, Trump'ın ekonomiyle ilgili tweetleri sadece istihdama yönelik değil.

Yeni başkan, hafta başında yaptığı iki ayrı paylaşımda, Çin'i para birimi yuanı devalüe etmekle suçlayarak, "Çin para birimini devalüe etmenin (bizim şirkelerimizin rekabet etmesini zorlaştıran), ülkelerine giden ürünlerimize yüksek vergi uygulamanın (ABD onlara vergi uygulamıyor) veya Güney Çin Denizi'nin ortasında dev bir askeri kompleks inşa etmenin uygun olup olmadığını bize sordu mu? Hiç sanmıyorum!" ifadelerini kullanmıştı.

Bu tweetler, Çin hükümetinin, Trump'ın Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-Wen ile telefonla görüşmesine sert tepki göstermesinin ardından gelmişti.

Trump ile Wen'in görüşmesi, ABD yönetiminin 1979'da Tayvan ile diplomatik ilişkilerini kesmesinden bu yana en üst düzey temas olarak kayıtlara geçti.

Pekin yönetiminin "Tek devlet" politikasını destekleyen ABD, bu nedenle yaklaşık 37 yıldır Tayvan hükümetiyle direkt görüşmüyordu.

Trump-Wen görüşmesinin ardından Pekin yönetimi, Washington'a "Çin-ABD ilişkilerinin bozulmaması için Tayvan meselesini dikkatli ve uygun bir şekilde ele alma" çağrısında bulunmuştu.

Beyaz Saray ise Çin'in tepkisini yatıştırmak için "ABD'nin 'İki Yaka' (Çin ve Tayvan) ilişkilerindeki politikası değişmeyecek. Barışçıl ve istikrarlı ilişkiler, ABD'nin temel menfaatlerinin gereğidir." açıklamasını yapmak zorunda kalmıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir