Son ayların en sakin Fed toplantısında sürpriz yok

ABD Merkez Bankası, beklendiği gibi faizlere dokunmadı. Fed, ekonomik büyüme için 'ılımlı' ifadesini 'güçlü oranda' ile değiştirdi. Karar sonrası piyasalarda önemli bir değişim gözlenmedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Merkez Bankasının (Fed) para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) kasım ayı toplantısı sona erdi. Fed politika faizini beklendiği gibi değiştirmeyerek yüzde 1.00 - yüzde 1.25 bandında tuttu. FOMC, faizlerin değiştirilmemesi kararını 9 üyenin oy birliği ile aldı.

Fed, kısa vadeli faiz oranlarını değiştirmedi, ancak ekonominin ivme kazandığı ortamda yıl sonundan önce faiz artırımını düşüneceğine işaret etti.

İki gün süren FOMC toplantısının ardından yapılan açıklamada, ekonomik büyümede son dönemde yaşanan iyileşmelere işaret eden Fed, "Ekonomik aktivite, kasırga ile ilişkili bozulmalara rağmen güçlü bir oranda artıyor" ifadelerini kullandı. 

Piyasanın ilk tepkisi

Karar öncesi 3,8170 seviyesinde işlem gören dolar/TL, 3,82 seviyesinin üzerine çıktı. Euro/dolar paritesi karar öncesi seyrettiği 1,1625 seviyesinden 1,1615 civarına geriledi. Altının ons fiyatı ise 1.276,34 dolar seviyesinden 1.275,95 dolara indi. 

"Büyümede 'ılımlı' yerine 'güçlü' vurgusu"

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan'ın 'son ayların en sakin Fed toplantısı olarak nitelendirdiği' toplantı değerlendirmesi şöyle:

"Trump’ın istifa eden Stanley Fischer’ın yerine FOMC’ye atadığı Randal Quarles’ın guvernörlerden birisi olarak ilk defa katıldığı FOMC toplantısı, gerek önem derecesi gerekse de aksiyonsuzluğu bakımından yabancıların tabiri ile “non-event” olarak geçildi. Toplantının önemli noktaları olarak; Aralık ayındaki olası politika aksiyonuna herhangi bir atıfta bulunulmamasını ve ekonomik büyüme için şimdiye kadarki FOMC karar metninde kullanılan “ılımlı” ibaresinin “güçlü oranda” diye değiştirilmesini gösterebiliriz. Metinde yer alan bu değişiklik toplantı kararının teorik olarak “şahin” şeklinde nitelendirilmesini sağlayabilir. Ancak, yeni Fed Başkanı açıklaması ve vergi reformu öncesinde bu Fed kararlarının çok heyecansız kaldığını bir kez daha belirtmekte fayda var.

Ekonomik görünümde riskler dengeli, ancak enflasyon halen izlemede ve toparlanmakla beraber hedeflerin altında zayıf kaldığı da kabul ediliyor. İstihdam piyasasındaki toparlanma ve kademeli faiz artışları aynı şekilde politika açıklamasında yer almaya devam ediyorlar. O taraflarda önemli bir değişiklik yok. Kasırgaların ekonomik aktivite üzerindeki olumsuz etkilerinden sonra toparlanma sürüyor.

Aynı zamanda kasırgaların Eylül ayında istihdam artışlarını olumsuz etkilemesine rağmen işsizlik oranının daha da düştüğüne atıfta bulunuluyor. Enflasyonda ise, kasırga etkisiyle akaryakıt fiyatlarında görülen geçici artışın yarattığı bir etki var ki; gıda ve enerji haricindeki enflasyonun yumuşak kalmaya devam ettiği belirtiliyor.

Kısa vadede bu etkilerin ve toparlanmaların ekonomik aktivite, istihdam ve enflasyonda etkilerinin görülmeye devam edileceği, ancak orta vadede ekonomi üzerinde, geçmiş tecrübelerden de görüldüğü üzere, kalıcı etkisi olmayacağı ibaresi politika açıklamasında yeni cümleler olarak öne çıkıyor. Son olarak da; Ekim 2017’de başlatılan bilanço normalleştirilmesinin ilerlemekte olduğunu kurul politika açıklamasına eklemiş."