Sonunda barış imzası atıldı

40 yıl süren ve 120 binden fazla kişinin ölümüne neden olan Filipinler'deki iç savaş bugün atılan barış imzasıyla sona erdi. Ülkedeki müslümanlar barış anlaşmasıyla özerklik kazandılar.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Filipinler hükümeti ile Moro İslami Kurtuluş Cephesi arasında barış anlaşması imzalandı.
 
Güneydoğu Asya ülkelerinden Filipinler'de 40 yıllık savaş bugün son buldu. Moro Müslümanları ile Filipinler hükümeti arasında, yıllardır devam eden çatışmaları sona erdirecek barış anlaşması imzalandı.
 
Taslak anlaşmayı her iki taraftan da barış görüşmeleri sürdüren heyetin başkanları, Filipinler hükümeti adına Marvic Leonen ve MILF adına Mohagher Iqbal imzaladı. 
 
Müslümanlara özerklik
Anlaşma kapsamında Mindanao'da kurulacak yeni özerk bölge, orada yaşayan Moro'ların adına uygun olarak Bangsamoro olacak. Moro müslümanları özerk bölgelerinde geniş yetkilere sahip olacak. 2015 yılına kadar yeni bir yapı oluşturacak bir yasa taslağını hazırlamakla görevli olan 15 üyeli Geçiş Komisyonu kurulacak. Bir yıl içinde geniş kapsamlı bir barış anlaşması hazırlanacak.
 
Anlaşma ile çoğunluğu Müslüman 120 binden fazla kişinin ölümüne yol açan 40 yaşındaki çatışmanın sona ermesi umud ediliyor.
 
Anlaşmanın bazı Morolu gruplar ve ülkedeki Katolik işadamları tarafından tepki çekebileceği, ancak Filipinler devlet başkanının seçim kampanyasının en önemli başlığını oluşturan barış için kararlı davranacağı belirtiliyor.
 
 
Bu konularda ilginizi çekebilir