‘Sorumluluğumuz istihdam artışına ve büyümeye yardımcı olmak’

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, "Bu kıtada yaşayan insanlara karşı sorumluluğumuz, istihdamın artmasına ve büyümenin hızlanmasına yardımcı olacak istikrarlı bir ekonomik model ortaya koymaktır" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FRANKFURT  - Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, "Bu kıtada yaşayan insanlara karşı sorumluluğumuz, istihdamın artmasına ve büyümenin hızlanmasına yardımcı olacak istikrarlı bir ekonomik model ortaya koymaktır" dedi. 

ECB'nin Frankfurt'ta düzenlediği "ECB'nin Yeni Denetim Sorumlulukları" programının açılışında konuşan Draghi, Avrupa bankacılık denetimini oluşturmanın, ekonomik ve parasal birliğin kuruluşundan bu yana derin entegrasyon yolunda büyük bir adım olduğunu söyledi. 

Geçmişte yaşanan krizlere değinen Draghi, önceki krizlerin bir çok vatandaşının Avrupa projesinin ortak ekonomik refah sözünü tutup tutmayacağını sorgulamasına neden olduğunu ifade etti. 

Başlangıçta krizin sonuçlarını ve zararlarını ele almak için tüm enstrümanlara sahip olmadıkları için krizlere tepki vermelerinin zaman aldığını aktaran Draghi, "Özellikle, banka sektöründeki zayıflıkları kararlılıkla ele almamız gerekiyordu. Yatırımcıların güvenini yeniden onarmak için tek önemli iş bu değildi. Ayrıca, vatandaşları ve işleri, mükellef, mevduat sahibi ve kredi alan olarak korumamız önemliydi. Bu yüzden, bu zorluğun bankacılık birliğinin kurulması yoluyla ele alınabileceği konusunda anlaştık" ifadelerini kullandı. 

Söz konusu kararın Avrupa kanun koyucular, konsey ve Avrupa Parlamentosu'nun ortaklaşa aldığı bir siyasi karar olduğunu dile getiren Draghi, Tek Denetim Merkezi'nin kurulması kararı alınmasının ardından ECB'nin bu değişiklikleri bir yılda gerçekleştirerek anahtar bir rol üstlendiğini ifade etti. 

Tek Denetim Mekanizması'nın, denetim uygulamalarındaki bölünmenin üstesinden gelebilmek için kurumsal şartları oluşturduğunun altını çizen Draghi, şunları kaydetti: 

"Ancak bunun bir başlangıç olduğunu kabul edelim. ECB, çok zorlu denetim görevleri karşısında istikrarlı bir şekilde çalışmak  zorunda kalacak. Ayrıca, birliğimizi sadece banka sektöründe değil sermaye piyasaları açısından ve ekonomik ve mali alanlarda, nasıl geliştireceğimiz konusunda daha çok düşünmemiz gerekiyor. Bu kıtada yaşayan insanlara karşı sorumluluğumuz, istihdamın artmasına ve büyümenin hızlanmasına yardımcı olacak istikrarlı bir ekonomik model ortaya koymaktır. Tek Denetim Mekanizması'nı ve bankacılık birliğini kurma deneyiminin bize bu konuda ilham vereceğine inanıyorum." 

ECB, resmi olarak 4 Kasım 2014'te Avro Bölgesi'nin büyük bankalarına ilişkin denetimci rolünü üstlenmişti. Banka, Euro Bölgesi'nde toplam aktiflerin yüzde 85'ine sahip 120 banka grubunu doğrudan denetliyor. 

Yaklaşık 3 bin 400 küçük kurum, ulusal denetim otoriteleri aracılığıyla dolaylı olarak banka tarafından denetleniyor. Tek Denetim Mekanizması, doğrudan ve dolaylı denetim sistemi sayesinde ulusal denetim otoritelerinin ve ECB'nin güçlerini birleştiriyor.  

Bu konularda ilginizi çekebilir