Stres bitti, asıl sınav fonlama

Avrupa bankalarında 'stres testi' gerginliği bitti ama sorunlar bitmiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa bankaları, sonuçları uzun zamandır beklenen stres testinden kimilerine göre başarılı, kimilerine göre ise başarısız çıktı. Ancak açıklanan sonuçlar, özellikle yerel bankaların sınıfta kaldığını gösterdi. Stres 5 banka ile en fazla İspanya'yı etkiledi. Yunanistan ve Almanya'dan birer banka yüzde 6 olarak belirlenen barajın altında kaldı. Birçok bankanın barajın "biraz" üzerinde olması dikkat çekti. Tartışmalı test sonrası kötü senaryolar yapılmaya başladı.

En kötü senaryoya göre işler biraz daha iyiye gitmezse, stres testini geçemeyecek yeni bankalar ortaya çıkacak. Uzmanlar ise stres testinin işin kolay kısmı olduğunu, bankaları strese sokacak asıl sınavın ise yeni başladığını düşünüyor. Yeni sınavın adı fonlama. Eğer bankalar kaynak bulamazsa borçlarını ödeyemeyebilir. Ayrıca yüzde 70'i banka kredisi kullanan reel sektör zora girebilir. Bu durum da Avrupa'daki ekonomik canlanmayı sonlandırabilir.

Euro'da ayılar kış uykusunda

Stres testinde çok az sayıda bankanın başarısız olması Wall Street'te olumlu karşılandı. New York Borsası yükseldi. Asya piyasaları da artıya geçti ve son bir ayın en yüksek seviyesini gördü. Avrupa borsaları ise yataydı. Euro ise stres testlerinin sonucuna olumlu tepki verdi ve 1.2942 dolar seviyesine yükseldi. Analistler Euro için daha iyimser tahminlerde bulunurken, 'Euro piyasasındaki ayılar kış uykusuna yatmaya başladı' yorumları yapılıyor. Stres testlerinin Avrupa bankacılık sektöründe büyük bir sorun olmadığına dair inancı kuvvetlendirmesiyle Avrupa ekonomisine güven artarken, ABD ekonomisinin yavaşladığına dair sinyallerin güçlenmesi Euro'yu destekliyor.

Uzmanlar, stres testlerinin işin kolay kısmı olduğunu vu bundan sonra bankaların karşı karşıya kalacağı asıl zorluğun fonlama olduğunu söylüyor ve uyarıyor: Eğer bankalar kaynak bulamaz ve borçlarını çeviremezler bu Avrupa'da ekonomik canlanmanın son bulmasına mal olabilir.

En çok çürük İspanya'dan çıktı

Avrupa bankaları uzun zamandır beklenen stres testlerini ucuz atlattı. 91 bankanın finansal şoklara dayanaklılığının ölçüdüğü testlerde en çok çürük elma İspanya'dan çıktı. Yunanistan sadece bir fire verirken, Almanya'da emlak sektöründen bir isim sorunlu çıktı. Ancak önümüzdeki aylarda bankaları daha zor bir sınav bekliyor; yeni kredileri finanse etmek için milyarlarca dolarlık uzun vadeli fon sağlama. Uzmanlar, stres testlerinin işin kolay kısmı olduğunu vu bundan sonra bankaların karşı karşıya kalacağı asıl zorluğun fonlama olduğunu söylüyor ve uyarıyor: Eğer bankalar kaynak bulamaz ve borçlarını çeviremezler bu Avrupa'da ekonomik canlanmanın son bulmasına mal olabilir. Çünkü ABD'nin aksine Avrupa'da birçok şirket banka kredilerine bağımlı durumda. Bankalar, yatırımcıyı tahvil piyasalarını çekmeyi başaramazlarsa, iş dünyasının yatırımlarını finanse edecek uzun vadeli kredilere erişmesi güçleşecek.

Euro Bölgesi'nde finans dışında faaliyet gösteren şirketlerin yüzde 70'i borçlarının finansmanı için sırtını bankalara dayarken, ABD'de şirketlerin yüzde 80'i sermaye piyasalarında borçlanıyor. Geçtiğimiz hafta sadece 7 bankanın sınıfta kaldığı 91 bankayı kapsayan stres testi sonuçlanıncaya kadar bankaların büyük bir kısmı sermaye piyasalarından çok Avrupa Merkez Bankası'na (ECB) borçlanıyordu. Örneğin Portekiz bankaları haziranda ECB'den 40.2 milyar Euro ile rekor oranda kredi almıştı. Mayıs ayında bu rakam 35.8 milyar Euro idi. İspanya'da bankaların ECB'den aldığı kredinin büyüklüğü iki önceki 90 milyar Euro'dan 135 milyar Euro'ya yükseldi.

Haberin ayrıntıları, bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde

Bu konularda ilginizi çekebilir