Süper-uzun vadeli tahviller geliyor!

Hükümetler ve şirketler, finansman oranlarındaki düşük seviyelerden avantaj sağlayarak geri ödemesini görmeye bir ömrün yetmeyeceği tahvillerin satışına yöneliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EVRİM KÜÇÜK

DIŞ HABERLER - Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) varlık alımına başlayacağı beklentisiyle aylardır düşüş trendinde olan Avrupa’daki tahvil getirileri, pazartesi günü devlet tahvili alım programının başlamasıyla gerilemeye devam ediyor. Yatırımcı, gelecek aylarda ECB’nin yüklü miktarda alım yapmasının diğer alıcıları rekabete zorlayacağı endişesiyle tahvil piyasalarına koşuyor. 

Vadesi 30 yıldan önce dolmayacak devlet tahvillerinin ve kurumsal borçların büyüklüğü bu yıl 69 milyar dolara çıktı. Dealogic verilerine göre bu vadedeki tahvillerin ihracı 2014’ün aynı dönemine göre yüzde 12 artarken, 10 yıl öncesine göre ikiye katlandı. İngiltere, önceki gün en uzun vadeli tahvil ihraçlarından birini gerçekleştirdi ve 53 yıl vadeli kağıt çıkardı. Güçlü talep sayesinde yüzde 2.62 ile rekor düşük seviyede borçlanan İngiltere, geri ödemeyi 2068 yazında gerçekleştirecek. Şu an tahvil piyasasının küçük bir bölümünü oluştursa da süper-uzun vadeli kağıt ihraç edenlerin giderek artış göstermesi bekleniyor. Geçtiğimiz yıl Meksika ve enerji şirketi EDF 100 yıl vadeli borçlanırken, Kanada ile İspanya 50 yıl vadeli tahvil ihraç etmişlerdi. Caterpillar ve Volkswagen de 50 yıllık tahvil ihracı gerçekleştiren şirketler arasında yer alıyor. Uzun vadeli ucuz borçlanma yoluyla hükümetler ve şirketler büyük projeleri için önemli miktarda finansman yaratabiliyor. 

Faizler rekor seviyeye indi 

Bu arada, Avrupa devlet tahvillerinin faizlerinde başlayan aşağı hareket devam ediyor. Almanya’nın 10 yıl vadeli tahvilinde faiz ilk kez yüzde 0.200 seviyesinin altına indi ve yüzde 0.199 oldu. İtalya’nın 10 yıl vadeli tahvilinde faiz 5 baz puan düşüşle yüzde 1.17’ye, İspanya’da 4 baz puan düşüşle yüzde 1.13’e ve Portekiz’de 4 baz puan düşüşle yüzde 1.65’e indi. Almanya’nın 30 yıllık tahvillerinin getirisi de dün yüzde 0.68’e indi. Tahvil faizleri Atlantik’in öteki yakasında da geriledi. Uzmanlara göre ECB’nin varlık alımlarının erişebilinecek tahvili azaltacağı endişesiyle tahvil piyasalarına yatırımcının hücum etmesi nedeniyle faizlerde gerileme sürecek. 

Draghi: Tahvil alımı risklerden koruyacak 

ECB Başkanı Mario Draghi, devlet tahvili ve diğer borçlanma kağıtları alım programının Euro Bölgesi ülkelerini Yunanistan’daki gelişmelerin bulaşıcı etkilerinden koruyabileceğini söyledi. Draghi, “Yunanistan krizine rağmen, Portekiz ve geçmişte gerilim altında kalmış diğer ülkelerin tahvil faizlerinde düşüş görüyoruz. Bu bize, varlık alım programının diğer Euro Bölgesi ülkelerini bulaşıcı etkilerden korunabileceğini gösteriyor” diye konuştu. Mario Draghi, merkezinde devlet tahvili alımının yer aldığı parasal genişleme programını da savundu. ECB Yönetim Kurulu üyesi Benoit Coeure de, ECB’nin yeni tahvil alım planı çerçevesinde ilk ay hedefl ediği alım miktarını yakalama yolunda ilerlediğini ve yeterli miktarda tahvil almak konusunda problemi olmadığını söyledi. Coeure, “Tahvil miktarında az bulunma söz konusu olabilir, ancak yetersiz, eksik alım ile karşı karşıya kalmayacağız” diye konuştu.

Euronun birkaç haftası kaldı!

ECB’nin para basmaya başlamasının yatırımcıyı Avrupa ortak parasından uzaklaştırması ve ECB’nin QE programının ABD ile Euro Bölgesi devlet tahvillerinin getirileri arasındaki farkı açmasıyla baskı altında kalan euro Nisan 2003’ten bu yana en düşük seviyeyi gördü. Euro, 1.1 trilyon dolarlık tahvil alımının etkisiyle dün 1.06 bariyerinin de altına indi. Gün içinde yaklaşık yüzde 1.3 değer kaybeden euro öğle saatlerinde 1.0560 dolardan işlem gördü. Nisan 2003’ten bu yana en düşük seviyeye gerileyen euronun yıl başından bu yana dolar karşısındaki kaybı yüzde 13’ü bulurken, geçen yıl mayıs ayından bu yana kaybı ise yüzde 35’i geçti. 
Amerikan Merkez Bankası yetkililerinin yaptıkları açıklamalar ve son dönemde gelen pozitif ekonomik veriler ile birlikte, Fed’in beklenenden daha erken faiz artışına gideceği düşünceleri euro/dolar paritesinde aşağı yönlü baskıları güçlendiriyor. Dolar endeksi 99.507 ile son 11.5 yılın en yüksek seviyesinde. Uzmanlara göre parite de satış baskısının devam etmesi durumunda 1.0520 ve 1.050 seviyeleri görülebilir. 

Societe Generale ve Intesa hızlı düşüş bekliyor 

Eurodaki hızlı düşüş, dolar ile ne zaman eşitleneceğine dair senaryoların yeniden yazılmasına neden oluyor. Birkaç ay öncesine kadar 2016 ya da 2017’yi işaret eden uzmanlara göre pariteyi yakalamaya artık çok az zaman kaldı. Bazı uzmanlar bu yaz euro ile doların eşitleneceğini öngörürken, İtalyan Intesa Sanpaolo Banca IMI’nin FX Satışları Başkanı Marco Salcioli, "Euro, dolar ile parite seviyesine oldukça hızlı gelecek. Önümüzdeki bir-iki ay içinde bunun gerçekleşmesini bekliyoruz” dedi. Franklin Templeton’dan David Zahn, 1 euro=1 dolar bekletisini gelecek yıldan çok öncesine çektiklerine belirttti. Fransız Societe Generale kıdemli stratejisti Sebastian Galy, CNBC’ye yaptığı açıklamada, 1.05’e doğru giden paritenin birkaç hafta içinde eşitleneceği tahmininde bulundu. Deutsche Bank stratejistleri ise yayınladıkları notta, euronun dolar karşısında yıl sonunda 1.00 seviyesine, 2016’da 90 sent ve 2017’de 85 seviyesine geleceğini öngördüler. 

UBS’den Stephen Freedman ise farklı görüşte. Euronun parite seviyesine gelse bile, oralarda fazla kalmayacağını savunan Freedman,”FX piyasaları QE’yi izliyor. Ancak yakında bu haber eskiyecek ve piyasalar Avrupa’daki canlanmaya odaklanacak. Euro dolar karşısında tekrar 1.10 seviyesinin üzerine çıkabilirse, dolar ile eşitlenmesi beklentisi camdan dışarı uçup gidecek”