Suriye 2016'da yüzde 16 küçülecek

Halk ayaklanmasıyla başlayan iç savaşta altıncı yılı geride bırakan Suriye'nin ekonomisi 2016'da yüzde 16 küçülecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dünya Bankasına Suriye ekonomisinin gelecek yıl yüzde 16 küçüleceğini bildirdi. 

Suriye'de Esad zulmüne karşı alevlenen halk ayaklanmasıyla başlayan iç savaşta altıncı yıla girilirken, ülke ekonomisinde yaşanan çöküşün faturası her geçen gün daha da artıyor.  

Uluslararası kuruluşların verilerinden derlenen bilgilere göre, Suriye ekonomisi, iç savaşın başladığı 2011'den bu yana her geçen gün daha kötüye gidiyor. 

Suriye'deki mal ve hizmetlerin ortalama fiyatı son üç yılda yüzde 50'den fazla arttı. Esad rejiminin gelirleri, yaptırımlar ve petrol sahalarının muhalif grupların eline geçmesi nedeniyle önemli oranda azaldı. 2011'de Suriye devletinin petrol üretimi günde 387 bin varilken, geçen yıl 10 bin varile düştü. 

Dünya Bankasının verilerine göre Suriye ekonomisi 2011'den 2014'e kadar yıllık ortalama yüzde 15,4 küçüldü. Verilere göre, ülke ekonomisindeki daralma artarak devam edecek, küçülme rakamları gelecek yıl yüzde 16'yı bulacak. 

2016 daha kötü bir yıl olacak 

Merkezi Washington'da bulunan Carnegie Uluslararası Barış Vakfı tarafından yayınlanan rapora göre Esad rejimi kontrolündeki bölgenin ekonomisi 2016'da daha da kötüleşecek, ülkeden göç artarak devam edecek. 

Hayat standardının da düşeceği belirtilen raporda, "Esad rejimi tarafından kontrol edilen bölgede gıdaya uygulanan sübvansiyonlar kaldırıldı, maaşlar ödenemedi. Bölgede dengesiz elektrik dağıtımı yapılmakta, ticaret düşmekte, petrole ulaşmakta büyük sorun yaşanmaktadır. Bunun yanında ülkenin para birimi gittikçe değer kaybetmektedir. Hükümetin kontrolündeki bölgede hoşnutsuzluk gittikçe artmaktadır" ifadeleri kullanıldı.  

Suriye'nin fiziki altyapısının ve üretim kapasitesinin iç savaş nedeniyle zarar gördüğüne işaret edilen raporda, ülkede ticaret ağının bozulduğu, devlet kurumlarının hizmet veremediği aktarıldı. Raporda, "Suriye ekonomisindeki bozulma 2016'da hızlanacak. Ülke halkı gelecek yıl daha da fakirleşecek ve ülkeden göç artacak" değerlendirmesinde bulunuldu.  

Toplam ekonomik zarar eşiği 202 milyar dolar 

Suriye Politika Araştırmaları Merkezinin verilerine göre ise 3 milyondan fazla Suriyeli savaş sırasında işini kaybetti ve 12 milyondan fazla insan ana gelir kaynağından mahrum kaldı.  

Suriye'de 2011'de yüzde 14,9 olan işsizlik 2015'te yüzde 60'a yaklaştı. Enerji, üretim ve tarım en çok zarar gören sektörler oldu.  

Ülkedeki toplam ekonomik zarar eşiği 2014 yılı sonunda 202 milyar dolara ulaştı. Bu rakam ülkenin 2010'daki gayri safi milli hasılasının yüzde 383'üne denk geliyor. Ülkede beklenen yaşam süresi 2010'da 75,9 yıl iken, bu yıl 55,7 yıla düştü.