Suriye'de yeni anayasa kabul edildi

Suriye'de yeni anayasa yüzde 89,4 oy oranıyla kabul edildi.Referanduma katılım oranının ise yüzde 57,4 olduğu açıklandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ŞAM - Suriye'de hazırlanan ve dün halk oylamasına sunulan yeni anayasa kabul edildi.
Suriyeli üst düzey bir yetkili, yeni anayasanın oyların yüzde 89,4'üyle kabul edildiğini belirtti.
Referanduma katılım oranının yüzde 57,4 olduğu açıklandı.
11 aydır iç karışıklık içinde olan Suriye'de, daha önce Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın ilan ettiği reform programı çerçevesinde hazırlanan yeni anayasa, dün halkın oyuna sunulmuştu.
AB, Esad'ı istifya çağırdı, yaptırımları ağırlaştırdı
Öte yandan AB dışişleri bakanları, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a istifa çağrısı yaparak, Şam yönetimine yaptırımları ağırlaştırdı.
Dışişleri bakanlarının kararlarında, Suriye'deki gelişmelerin ve özellikle Humus kentinde sivilleri hedef alan saldırıların AB'yi dehşete düşürdüğü belirtilerek, halka şiddet politikasının sorumlularından hesap sorulacağı vurgulandı.
Kararlarda, "Devlet Başkanı Esad'a derhal sivilleri katletmeyi durdurma, kuşattığı şehirlerden Suriye ordusunu geri çekme ve barışçıl çözüme alan açmak için görevini bırakma çağrısı yapıyoruz" denildi.
Suriye'ye yaptırımları ağırlaştıran AB, 7 bakana daha vize yasağı getirerek mal varlıklarını dondurdu.
Diplomatik kaynaklar, yarın resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girecek yaptırımların sağlık, eğitim, başkanlık işleri, komünikasyon ve teknoloji, petrol ve ulaştırma bakanlarını hedef aldığını bildirdi.
AB dışişleri bakanları, ekonomik yaptırımlar kapsamında ise Suriye Merkez Bankası'nın AB'deki aktiflerini dondurma, Suriyeli kamu kuruluşları ve merkez bankasıyla altın, kıymetli maden ve elmas ticaretini durdurma ve Suriyeli havayolu şirketlerinin kargo uçuşlarını yasaklama kararı aldı.
Clinton: Suriyeli muhalifleri silahlandırmak şu an çok riskli
Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Suriyeli muhalifleri silahlandırmanın şu an çok riskli olduğunu ve Türkiye, Lübnan ve Ürdün sınırlarına tankları sevk etmeyeceklerini belirtti.
Clinton, CBS News programına verdiği özel demeçte, Humus gibi kentlerde sivillere yönelik saldırılardan "derin üzüntü" duyduğunu belirtti.
Tunus'taki Suriye'nin Dostları toplantısının başarılı olduğundan bahseden Clinton, bu toplantının dikkate değer olduğunu çünkü Arap Birliği ülkeleri dahil birçok ülkenin "tek bir sesle konuştuğunu" kaydetti.
Ancak Obama yönetiminin, Arap ülkelerinin ve Senatör John McCain gibi Amerikalı yetkililerin Suriyeli muhalifleri silahladırmaya başlanması yönündeki ısrarcı taleplerini karşılamaktan uzak olduğunu ifade etti.
Clinton, "Onları neyle ve neye karşı silahlandıracağız? Türkiye, Lübnan ve Ürdün sınırına tankları sevk etmeyeceğiz. El Kaide örgütünün Suriye'deki muhalefeti desteklediğini biliyoruz. Suriye'deki El Kaide'yi destekliyor muyuz? Hamas şimdi muhalefeti destekliyor. Suriye'deki Hamas'ı destekliyor muyuz?" dedi.
ABD:Suriye'deki referandum tam bir utanmazlık
ABD, Suriye'de önceki gün düzenlenen yeni anayasa referandumunu "tam bir utanmazlık" olarak niteledi.
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland, "Referandumu reddediyoruz, çünkü tam bir utanmazlık. Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad iktidarını muhafaza etmeye çalışmak için kendi kontrol ettiği seçime, kendi kontrol ettiği kağıt parçası üzerinde oy verme çağrısı yaptı" dedi.
Referandumu gülünç olarak değerlendiren ve tüm muhalif grupların devletin onayını alması gerektiğini belirten Nuland, Esad'ın muhalefetin var olma hakkına ya da olmamasına bizzat kendisinin karar verdiğinin altını çizdi.
Nuland, ayrıca Beşşar Esad rejiminin tankları ve askerlerinin sivil halkın üzerine ateş açmayı sürdürürken nasıl bir demokratikleşme süreci olacağı sorusunu gündeme getirdi.
Bu konularda ilginizi çekebilir