Suriye'deki seçim Cenevre müzakereleri çerçevesi dışında

BM Genel Sekreteri Ban, Suriye'deki seçimin Cenevre müzakereleri çerçevesi dışında gerçekleştirildiğini bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK - BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye'de Beşşar Esed'in devlet başkanlığı için yapılan seçimin, bu ülkedeki iç savaşa son verme ve tarafları biraraya getirerek soruna siyasi çözüm bulmayı amaçlayan Cenevre müzakereleri çerçevesinin dışında gerçekleştiğini kaydetti.

Suriye'de meşruiyet tartışmaları gölgesinde yapılan seçime ilişkin Genel Sekreter Ban'ın görüşlerini aktaran Stephane Dujarric, BM'nin Suriye'deki seçimlerle bir alakasının olmadığını ancak oylamaların gerçekleştiği ortam ve koşulların BM tarafından not edildiğini söyledi.

Ban, daha önce yaptığı açıklamalarda da, devlet başkanlığı seçiminin, soruna siyasi çözüm bulma çabalarına zarar vereceğini ve siyasi çözüm umutlarına sekte vuracağını kaydetmişti.

Mesajda Sisi'ye tebrik yok

Öte yandan, Ban, Mısır'da Cumhurbaşkanlığına seçilen Abdulfettah es-Sisi'nin, "Mısır halkının istikrarlı, demokratik ve müreffeh bir Mısır arzusunu gerçekleştirmek için elinden geleni yapacağına inandığını" bildirdi.

BM Genel Sekreter Sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre Genel Sekreter Ban, barış, güvenlik, kalkınma ve insan haklarının, demokrasinin ayrılmaz parçaları olduğunu vurgulayarak, Mısır otoritelerinden demokratik kurum ve uygulamaları güçlendirmelerini istedi.

Uzun vadede güvenlik ve istikrarın, barışçıl siyasi diyalog ve rekabete izin verilmesinden, iyi yönetişim ve insan haklarının korunmasından geçtiğini kaydeden Ban, BM'nin Mısır'a her konuda desteğe hazır olduğunu bildirdi.

Mısır'daki askeri müdahalenin ardından yaşananları "darbe" olarak nitelemekten kaçınan Ban, Sisi'nin seçimi kazanmasına ilişkin mesajında tebrik ifadelerine yer vermemesi dikkati çekti.

Bu konularda ilginizi çekebilir