Suriye'nin nükleer tesis kurduğu iddia edildi

Suriye'de Esed rejiminin Lübnan sınırına yakın gizli bir yerde nükleer tesis kurduğu iddia edildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Alman "Der Spiegel" dergisi, konuyla ilgili haberinde, atom bombası üretildiği iddia edilen tesisin uydu fotoğrafını yayınladı ve "Dünya Esed rejimi tarafından bir kez daha hayal kırıklığına uğrayacak" ifadesini kullandı.

Spiegel, Esed'in Lübnan sınırına yakın El Kuseyr şehri yakınlarında dağlık bir alanda nükleer bir tesise sahip olduğunu ileri sürdü. Dergi, tesisin Kuzey Koreli ve İranlı nükleer teknoloji uzmanları tarafından da bilinen "Zemzem" projesine ait olduğunu iddia etti.

Suriye, İran ve Pakistan'dan farklı olarak "Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması"nı imzalamış ve anlaşma çerçevesinde nükleer teknolojiyi kullanarak silah yapmayacağını ve nükleer teknolojiyi barışçıl amaçlar için kullanacağını taahhüt etmişti.

Dergi, haberinde ayrıca, 5 Eylül 2007'de İsrail uçaklarının Suriye’nin kuzeydoğusundaki El Kibar tesislerini bombaladığını ve İsrail'in saldırı düzenlenen tesisin bitmek üzere olan bir nükleer tesis olduğu, Esed'in bu tesisde atom bombası yapmaya çalıştığı iddiasını hatırlattı.

Almanya Esed ile görüşmeye hazır

Almanya Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanı, Hristiyan Sosyal Birlik partili (CSU) Gerd Müller, Der Spiegel'e yaptığı açıklamada, zorunlu durumlarda "Suriyeli diktatör" Beşşar Esed ile görüşmeye hazır olduklarını belirtti.

Almanya'nın peşmergeye silah yardımı yapmasının doğru olduğunu ve üç yıldan fazla bir süredir devam eden Suriye'deki iç savaşı önlemeye yönelik diplomatik çözüm için daha agresif olunması gerektiğini savunan Müller, "BM ve AB, bu bölge için bölgenin güçlü ülkeleri Türkiye, İran ve Rusya'nın da katılımı ile yeni bir barış önerisi yapmalı" dedi.

Müller, bir Alman yardım örgütü üyesinin kendisine kısa bir süre önce gelinen bu noktada Esed ile görüşmesini tavsiye ettiğini belirterek, "Suriye'yi masaya çekmek zorundayız" diye konuştu.

Gerd Müller'in Almanya Başbakanı Angela Merkel tarafından Esed ile resmi görüşmeler yapmak üzere görevlendirilen ilk kabine üyesi olduğunu biliniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir