Suudi Arabistan borç arıyor

Ucuz petrol fiyatları nedeniyle 100 milyar dolarlık rekor bütçe açığı veren Suudi Arabistan çareyi banka kredisinde arıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aydın Şahinalp / dunya.com

Geçtiğimiz yıl 100 milyar dolarlık rekor bütçe açığı veren Suudi Arabistan hükümeti bankalardan milyarlarca dolarlık kredi almayı düşünüyor. 

Petrol zengini Suudi Arabistan bankalardan 6-8 milyar dolar arasında kredi almak için harekete geçti.

Reuters'ın haberine göre konuya yakın kaynaklar Krallık yönetiminin yıllar sonra ilk kez ülke bir finasal kurumdan kredi almak zorunda kaldığını duyurdu. 

Düşük petrol fiyatlarının yolaçtığı rekor bütçe açığını kapatmak için Riyad yönetimi bankalardan 6-8 milyar ABD Doları cinsinden 5 yıllık  kredi seçeneklerini sunmasını istedi. 

Suudi Arabistan maliye bakanı ve merkez bankası yetkililerinin konu hakkında görüşlerini almak isteyen gazetecilerin telefonlarına çıkmadığı belirtildi. 

2015 yılını 100 milyar dolarlık rekor bütçe açığıyla kapatan Riyad yönetimi uzun bir süredir açığı döviz rezervlerini ve yerel tahviller kullanarak kapatmaya çalışıyordu. Ancak analistler, hızlı eriyen döviz rezervlerinin birkaç yıl içinde tamamen yok olacağını belirtiyor. Piyasaya sürülen yerel tahviller de ülkenin bankacılık sistemindeki likiditeyi daralttı. 

Tam bu noktada Londra merkezli danışmanlık şirketi Verus Partners'ın aracılığıyla Suudi yetkililerle bir araya gelen  Citigroup eski bankeri Mark Aplin ve Andrew Elliot çözüm için banka kredisini önerdi. Verus Partners yetkilileri konu hakkında bilgi vermedi. 

IMF: 5 yıl içinde iflas edebilir 

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's geçtiğimiz hafta Suudi Arabistan'ın notlarının "düşürülmek üzere izlemeye" alındığını açıklamıştı.
Diğer yandan Uluslarararsı Para Fonu (IMF) gelirinin neredeyse yüzde yüzünü petrolden elde eden Suudi Arabistan'ın 5 yıl içinde iflas edebileceği tahmininde bulunmuştu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir