Suudi Arabistan'da bakanlara gözaltı

Suudi Arabistan'da hükümet ve silahlı kuvvetlerde yaşanan görevden almaların ardından, aralarında görevlerinden alınan bakanların da olduğu çok sayıda eski bakan ve emir gözaltına alındı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Suudi Arabistan'da yayınlanan kraliyet kararnameleri ile, Kraliyet Muhafızları, Ekonomi ve Planlama bakanları ile Deniz Kuvvetleri Komutanı değiştirildi.

Kraliyet Muhafızları Bakanı olarak görev yapan ve birkaç ay önce görevinden azledilen eski Veliaht Prens Muhammed Bin Nayif'e yakınlığı ile bilinen Emir Mutab bin Abdullah bin Abdulaziz görevden alınarak yerine Emir Halid bin Abdulaziz Al Mukrin atandı.

Ekonomi ve Planlama Bakanlığı görevini yürüten Mühendis Adil bin Muhammed Fakih de azledilerek yerine Muhammed bin Mezid Et-Tuveyciri getirildi.

Kabinenin yanı sıra Deniz Kuvvetlerinde de değişiklik yapıldı. Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Abdullah bin Sultan bin Muhammed görevinden alınarak yerine Amiral Fehd bin Abdullah el-Gafili atandı.

Bakan ve emirler yolsuzluktan gözaltına alındı

Ayrıca kararnameler ile, Savunma Bakanı ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman başkanlığında Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu kuruldu. Komisyon, aralarında bu gece görevlerinden alınan bakanların da olduğu birçok eski bakan ve emiri gözaltına aldı, ancak gözaltına alınan isimler hakkında bilgi verilmedi.

Kraliyet kararnamesi gereğince bu gece kurulduğu ilan edilen Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu, tutuklama, mal varlığına el koyma ve gerekli diğer işlemleri yapmak ile yetkilendirildi.

Kingdom Holding'in başındaki isim gözaltında

Bu arada gözaltına alınanlar arasında Prens Alwaleed bin Talal'ın da yer aldığı belirtildi. Talal, Citigroup, Twitter ve diğer birçok şirkette hissesi olan, 12 milyar dolarlık piyasa değerine sahip kraliyet şirketi Kingdom Holding'in başında bulunuyor.

Suudi Arabistan Kralı Salman, devlet televizyonunda yayınlanan açıklamasında, "Devletin parasına dokunan ve yetkisini kötüye kullanan herkes yasalara tabi olacak. Küçük büyük demeden herkese bu yasaları uygulayacağız, kimseden korkmayacağız" dedi.

Suudi Maliye Bakanı: Kimseye imtiyaz yokSuudi Maliye Bakanı: Kimseye imtiyaz yok